Проф. Александър Маринов: "Радев рискува, като казва истината за политическата ситуация!"


Сподели:
09 Януари 2019, Сряда
Двуличието е достигнало патологични форми. Говоренето на лъжи и полуистини е повсеместна практика, категоричен е политологът

Призивът за смяна на системата е толкова актуален и обоснован, колкото и преди 30 години, но търси различен резултат, твърди той

Президентът Румен Радев рискува като достига до ръба на своите правомощия и казва истината за политическата ситуацията у нас.

Това каза за обзорно седмично предаване политологът проф. Александър Маринов и уточни, че именно държавният глава има смелостта да назове проблемите у нас.

Действията обаче трябва да бъдат предприети от обществото, допълни политологът.
„Слава Богу, че има такъв човек. Големият проблем е, че двуличието е достигнало патологични форми. В българската политика говоренето на лъжи и полуистини, което може би е още по-лошо, се е превърнало в повсеместна практика. И когато някой каже истината, започват да го обвиняват – че разделя нацията, че ненавреме го е казал.

Каква политика може да има в България, ако тя не се основава на признаването на очевидните факти, а точно обратното – на лъжата. Не е останало лошото зад гърба ни.

Ако трябва да бъдем честни, а това е необходимо, за да направим правилната политика, ние трябва да кажем, че най-лошото е пред нас и че нацията умира.

Ако не се вземат сериозни мерки и не се промени тази система, да започне да се управлява държавата по друг начин, да се спрат тези разрушителни процеси, нацията умира.

Това какъв оптимизъм може да носи? Да го отричаме, да го прикриваме, защо? Каква политика е това?“, смята политологът.

Проф. Александър Маринов изрази увереност, че при назначаване на служебно правителство, президентът ще покаже, че може да се управлява и по друг начин.

В българското общество има и други хора, които виждат проблемите, назовават ги и търсят решения, и те много скоро ще влязат в политиката, допълни той.

Призивът за смяна на системата е толкова актуален и обоснован, колкото и преди 30 години, но търси различен резултат, каза още проф. Александър Маринов.

Той припомни, че тогава исканата смяна е била за социалистическа система с нейната алтернатива или дори противоположност.

Сега желанието е установилата се „уродлива“ уредба на обществото, която се представя за исканата демокрация, да бъде заменена с такава – даваща реално такива резултати и високи стандарти, обясни политологът.

„Тази година ще бъде богата на равносметки – много е важно те да бъдат правени задълбочено, обективно, на основата на факти и доказателства, а не на лозунги. Без съмнение обществото ни е променено в огромна степен в сравнение с това, което беше до 1989 година, но със сигурност тези промени са противоречиви.

Най-важната задача е да сумираме плюсовете и минусите. Ясно е, че огромното мнозинство от хората в България са разочаровани от тези промени, тъй като не са им донесли очакваните резултати.

Дали очакванията са били реалистични, е друг въпрос. Все пак за 30 години новата система у нас би трябвало да покаже своите съществени преимущества, което според мен все още не се е случило“, обясни политологът.

Все повече хора си дават сметка, че сегашната система е вредна, дори убийствена за обществото, коментира проф. Александър Маринов.

Най-важните индикатори за това виждаме в опитите на гражданите за справяне със засилващите се трудности, уточни политологът.

Той прогнозира, че през 2019 година ще наблюдаваме разкъсващо влечение сред политиците - от една страна да участват във властта, а от друга – да се дистанцират от нея, за да не понесат последиците.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код