Ципрас иска вот на доверие, ако коалицията се разпадне заради Преспанската сделка


Сподели:
10 Януари 2019, Четвъртък
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас ще поиска вот на доверие, ако коалицията се разпадне заради Преспанското споразумение с Македония, информира IBNA.

В интервю  Ципрас изключва вероятността да води правителство на малцинството, ако партия "Независими гърци" напусне коалицията. Коалиционният партньор на СИРИЗА многократно предупреди, че ще напусне управлението, ако Ципрас внесе Преспанското споразумение в гръцкия парламент за ратифициране.
Ципрас вярва, че лидерът на "Независими гърци" Панос Каменос няма да свали правителството, въпреки че е категорично против сделката с Македония.

Министър-председателят обаче заяви ясно, че ако Каменос се оттегли от коалицията, той ще внесе предложение за вот на доверие. В случай, че Ципрас не си осигури необходимото мнозинство, за да остане на власт, той възнамерява да свика предсрочни избори. Иначе премиерът повтори намерението си да изкара целия четиригодишен мандат.

"Второто най-важно постижение на нашето правителство, след излизането от меморандума, е Преспанското споразумение", каза Ципрас и добави, че разрешаването на дългогодишния спор е неговото завещание като премиер.
Той предупреди, че ако Гърция откаже да ратифицира сделката, "страната ще се превърне в международно посмешище".

Ципрас обяви, че предложението за ратифициране на споразумението ще бъде внесено в парламента "най-вероятно през януари".
В средата на 2018 г. Скопие и Атина сключиха историческо споразумение за името. Македония ще бъде преименувана на Северна Македония.

Източник: news.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код