За колко време се лекува конюнктивитът?


Сподели:
10 Януари 2019, Четвъртък


Лечението на това заболяване отнема различно време при отделните пациенти.
Лечението на това заболяване отнема различно време при отделните пациенти. Но при поява на конюнктивит се започва с промиването на очите с тампон, напоен с преварена вода или с отвара от лайка. Може да се използват и специални стерилни кърпички за очи, които се продават в аптеките. За всяко око се използва отделно тампонче. Преди това обаче внимателно се отстраняват засъхналите около окото секрети, но много внимателно, защото кожата на клепачите и около клепачите е много нежна. Не прибягвайте до самолечение! Само очният специалист може да прецени какъв вид конюнктивит имате, какво е най-подходящото му лечение, какъв да бъде видът на капките, нужен ли е мехлем.
Той е човекът, който съобразно състоянието на очите ще прецени налагат ли се допълнителни тестове и ще даде нужните съвети. Лечението зависи от причините, предизвикали конюнктивита. Бактериалният конюнктивит обикновено се лекува с очни капки и мехлеми, съдържащи антибиотици, но могат да се изпишат и комбинирани медикаменти. За вирусния се назначават противовирусни капки или мехлеми.
Важно е и укрепването на имунната система. Ако болестта е възникнала вследствие друга инфекция, се лекува основното заболяване. За лечението на алергичния конюнктивит се назначават противовъзпалителни, антихистаминни препарати и изкуствени сълзи. При някои видове конюнктивит продължаващото възпаление може да засегне и роговицата и да доведе до усложнения - кератоконюнктивит или кератит. Засягането на роговицата може да се установи само на специален апарат, с който разполага очният лекар - биомикроскоп.
В такъв случай са противопоказани част от капките, които най-често се изписват при конюнктивит. Особено наложително е да не прибягвате до самолечение - поставяйте в очите само лекарствата, изписани от очен лекар. Това е много важно най-вече за пациенти, страдащи от други очни заболявания - някои лекарства са противопоказани за приложение, напр. при пациенти, страдащи от глаукома. Бактериалният конюнктивит обикновено преминава за около седмица. Вирусният с последващото възпаление може да продължи две седмици, а понякога и по-дълго. Алергичният конюнктивит обикновено има сезонен характер.Източник: www.blitz.bg

В категории: Здраве,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код