Частичен успех в Брюксел: Две трети от пакета "Макрон" са отхвърлени!


Сподели:
11 Януари 2019, Петък
Прието е единствено предложението камионите да се връщат у дома на всеки четири седмици, но то може въобще да не влезе в пленарна зала

Приключи протестът на превозвачите ни срещу пакета „Мобилност“ пред сградата на Европейския парламент в Брюксел.

Очаква се окончателното решение на координаторите в европейската транспортна комисия по пакета.

Промените са в три доклада - за командироването на работниците, за почивката в кабините и за връщането на превозното средство на всеки 4 седмици. Първите два доклада са отхвърлени. Така пакетът „Макрон“ не може да влезе за разглеждане от ЕП, без да са приети трите доклада, предаде Агенция "Фокус".

"Има голяма вероятност предложенията по пакета "Мобилност" да не влязат в пленарна зала", каза пред журналисти в Брюксел министърът на транспорта Росен Желязков.

Желязков обясни, че след като транспортната комисия не е приела целия пакет, а частично, в момента окончателното решение какво да се прави, се взема на заседание на координаторите на политическите семейства в ЕП - сред тях най-влиятелните, ЕНП, АЛДЕ и ПЕС.

Твърде вероятно е пакетът да не влезе изобщо за гласуване в пленарната зала на ЕП, прогнозираха и министърът, и президентът на ПЕС Сергей Станишев, както и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, цитирани от Канал 3.

"Днес имаме основание да сме доволни от резултата от гласуването, защото за нас е очевидно, когато един пакет е отхвърлен на 2/3, имаме реално основание да искаме да не го допуснем до разглеждане в пленарната зала на този парламент", каза Станишев на митинга.
Няма да приемем и да допуснем огромни сектори от нашите икономики да бъдат откъснати от пазара, зарече се лидерът на европейските социалисти.

На сцената редом един до друг бяха евродепутатите от различните политически сили - Андрей Новаков, Петър Курумбашев, Сергей Станишев, тяхна колежка от Румъния, Ангел Джамбазки, както и министърът на транспорта Росен Желязков.

Желязков разкри, че по време на гласуването в комисията Курумбашев е бил облечен с жълта жилетка в знак на солидарност с протестиращите шофьори.

"Чакаме срещата на координаторите, самата комисия не знае какво да прави, това ще стане ясно след броени минути", каза Росен Желязков. Превозвачите обаче с викове "Победа" побързаха да се хванат на хоро преди окончателното решение да е известно.

Днес българските евродепутати играхме „мача“ като домакини, въпреки че бяхме малцинство, защото протестът ни накара да се чувстваме на родна земя, каза Петър Курумбашев, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Положението в ЕС е „сит на гладен вяра няма“. Това, което се случи днес, е, че два доклада не са гласувани, а ние сме се разбрали, че всичките могат да се гласуват само заедно в пленарна зала“, заяви Курумбашев и посочи, че няма правно основание тези доклади да се разглеждат в пленарна зала.

„Следващото нещо, което направихме днес заедно с румънците, поляците и испанците, е това, което го пише на трибуната на Народното събрание – „Съединението прави силата“, най-после да бъде показано. Ние го показахме днес в Европейския парламент“, заяви Курумбашев. „Ние днес играхме този мач като домакини, въпреки че бяхме малцинство. Защото с този протест ни накарахте да се чувстваме на родна земя“, каза още той.

"Бих посъветвал всички тръпнещи от желание да коментират резултата от гласуването на т.нар. Пакет Мобилност да поизчакат. Това, което успяха да сътворят западните "колеги" е пълен, невероятен и безпрецедентен хаос. Никой не знае какво ще се случва. Изчакайте, за да няма после обяснения", написа пък във Фейсбук евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

В протеста се включиха около 600 български превозвачи и техни колеги от Румъния. Протестът беше мирен, нямаше затворени улици или затруднения в движението в белгийската столица. Превозвачите ни излязоха на протест в деня, в който заседава европейската транспортна комисия, която обсъди мерките в пакета „Макрон“. На площад „Люксембург“ в Брюксел превозвачите ни подкрепиха депутати, евродепутати от всички политически семейства, както и транспортният министър Росен Желязков.

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код