Релационната агресия и защо често момичетата я използват


Сподели:
11 Януари 2019, Петък
Релационната агресия е коварен тип тормоз, който често остава незабелязан от родителите и учителитеСледователно, тийнейджърките, които използват такъв тип агресия често са в състояние да измъчват, контролират и манипулират другите под носа на възрастните. В действителност, някои деца са толкова опитни в този тип тормоз, че никой никога не би и подозирал, че го правят.

Понякога релационната агресия бива наричана емоционален тормоз или феномен на злобното момиче и включва социална манипулация като:

изключване на хора от групата
разпространяване на слухове
разрушаване на доверието или споделяне на чужди тайни
вербуване на хора, които да не харесват някого, който е на прицел
Като цяло момичетата са по-агресивни в сравнение с момчетата, особено в периода от пети до осми клас.

Общи признаци на релационна агресия
Докато тактиката, използвана в релационната агресия, варира при различните насилници, ето някои общи поведения, които трябва да се търсят:

те говорят зле за другите
"забиват нож в гърба" на другите
подиграват се с личността на другите, начина, по който се обличат или изглеждат
изключват и отлъчват другите
оставят злонамерени съобщения на мобилни телефони, социални медии, бюра и шкафчета
упражняват кибер тормоз или порицаване на други хора онлайн
заплашват другите
използват приятелски натиск, за да накарат другите да участват в тормоза
установяват правила за всеки, който иска да бъде част от социалната група
формират клики
разпространяват слухове или клюки
Защо момичетата участват в релационната агресия?
Една от най-важните причини, поради която момичетата участват в релационна агресия, е установяването и поддържането на социален статус в училището. Например, те използват релационна агресия, за да изолират някого, същевременно увеличавайки своя социален статус. Различни фактори стимулират това поведение, което включва всичко от завист и нужда от внимание до страх от конкуренция.

Ето преглед на мотивиращите фактори за релационна агресия
Релационната агресия облекчава скуката и носи тръпка
Момичетата процъфтяват, разказвайки пикантни истории или споделяйки негативна информация. В резултат на това те създават тръпка в живота си, като разпространяват слухове, споделят тайни или създават драма. Този тип момичета се радват на вниманието, което получават от факта, че знаят нещо, което другите не знаят. Те обичат да събарят конкуренцията си, разрушавайки репутацията.

Релационната агресия като резултат от натиск от връстници
Някои момичета правят компромис със своите ценности или принципи, само за да се впишат в група или да получат признание. Те могат разпространяват слухове или клюки, за да се чувстват като част от групата или да станат по-популярни. Тези момичета могат да участват в групов тормоз или да отхвърлят някого, само за да бъдат приети. Много пъти те правят тези неща от страх да не загубят собствената си социална позиция в групата и в училище.

Релационната агресия произтича от ниското самочувствие
Релационната агресия понякога служи за прикриване на ниско самочувствие. Например, момичето може да се чувства несигурно по отношение на собствените си дрехи или външен вид и да атакува другите, преди те да имат шанс да го направят. В други случаи тя може да тормози някого, надявайки се, че така ще се почувства по-добре със себе си.

Релационната агресия елиминира конкуренцията
Понякога момичетата тормозят друго момиче от ревност. Може би смятат, че тя е по-хубава, по-умна или по-популярна сред момчетата. Каквато и да е причината, едно момиче често може да се насочи към жертвата си, с цел да я направи по-малко желана за другите. Често тя може да използва тактики като слухове, засрамване и наричане с имена, за да накара другото момиче да изглежда зле.

Релационната агресия е научено поведение
Понякога момичетата говорят лошо за другите, защото виждат, че това правят възрастните жени. Независимо дали става дума за героиня от тв сериал, по-голяма сестра, майка им или дори учителката, момичетата често моделират поведението си според онова, което виждат около себе си.

Емоционални ефекти
Не е необичайно родителите и възпитателите да подценяват влиянието на релационната агресия. Но за онези, които са от приемащия край, това е също толкова болезнено, колкото всеки друг вид тормоз. Всъщност много момичета съобщават, че релационният тормоз е също толкова вреден, колкото и физическата агресия. Разликата е, че първата оставя синини отвътре, а не отвън. В някои случаи жертвите на емоционален тормоз показват повече признаци на стрес, отколкото физически тормозените. Например, жертвите на релативна агресия често:

се чувстват отхвърлени, социално неловки, неадекватни, непривлекателни и нехаресвани
страдат от депресия
имат мисли за самоубийство
развиват ниско самочувствие
страдат от хранителни разстройства или такива на съня
страдат от академични затруднения
изпитват трудности да създават здравословни приятелства
Ако забележите някоя от тези характеристики у вашето дете, постарайте се да откриете какво се случва. Можете също така да разговаряте с педиатъра си или да намерите консултант, специализиран в проблемите с тормоза.

Има редица неща, които можете да направите, за да помогнете на вашата тийнейджърка да се справи с т.нар. лоши момичета и да навигирате с релационна агресия. Например, не забравяйте да отделяте време да слушате. Обсъдете факта, че докато тя не може да контролира какво правят или казват другите хора, тя може да контролира как ще реагира на това. Бъдете насърчаващи, търпеливи и съпричастни. Релационната агресия е объркващо и болезнено преживяване. Обърнете се за оценка от семейния лекар или педиатър, ако забележите признаци на депресия или детето ви има мисли за самоубийство. Тези неща никога не трябва да бъдат пренебрегвани.
Източник: psychology.framar.bg

В категории: Здраве, ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код