Държавата ще осигурява допълнително ток на борсата


Сподели:
15 Януари 2019, Вторник
Електроенергията на свободния пазар е поскъпнала двойно за година

Държавата поема ангажимента да осигури допълнителни количества ток на енергийната борса в сегмента "Ден напред". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова след среща в КЕВР с ръководителите на трите държавни компании НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток 2", енергийната борса, ЕСО, трите ЕРП-та. Това е една от спешните мерки, които се очаква да стабилизира борсата, за да не се стига до драстични скокове в цените на индустриалния ток, който бизнесът купува. В момента по закон трите държавни компании НЕК, АЕЦ "Козлодуй, ТЕЦ "Марица изток 2", осигуряват по 690 мегавата на час. След 19 януари количеството енергия ще бъде увеличено с над 700 мегавата. В момента се прави анализ коя от компаниите ще осигурява допълнителните количества ток, поясни министърът.

Председателят на КЕВР Иван Иванов допълни, че като друга мярка се работи и за пазарно обединение с борси от региона, които допълнително ще стабилизират сектора и по този начин ще отговорим на изискване на ЕК за единен пазар в региона. За да се реализира тази мярка, ще са необходими поредните промени в Закона за енергетиката. В най-напреднала фаза са преговорите с борсата от Македония.

Ако се сравнят първите дни на януари 2019 г. със същия период през миналата година, цените на електроенергията, предлагани на енергийната борса у нас, са двойно по-високи, заяви председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия Мартин Георгиев. Съществува устойчива тенденция цените на пазара на електроенергия в сегмент "Ден напред" да се увеличават значително, допълни той. Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика такава ситуация е притеснителна за предприятията със сериозно потребление на електроенергия.  Мартин Георгиев каза, че през последните години 17 търговци са се оттеглили, като са натрупали загуби от 50 млн. лв.

Индустриалният ток ще продължи да поскъпва поне до края на март, защото големите водни централи на НЕК нямат достатъчно вода и на пазара от месеци има дефицит на ток на едро. Освен това заради студа ерепетата купуват от борсата повече ток за технологични нужди. Парадоксът е, че в момента токът за бита е по-евтин, отколкото плащат големите заводи. Докато на запад е обратно. Там промишлеността плаща 3 пъти по-евтина електроенергия, а в Германия достига до 4,5 пъти, коментира сегашната ситуация Румен Радев, зам.-председател на АИКБ. Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев изказванията срещу енергийната борса са спекулативни, защото много голяма част от ползвания ток се продава на база двустранни договори и е на цена 80-90 лв. за мегаватчас.
Източник: duma.bg

В категории: Анализи, България, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код