Бивш шеф на КАТ разкритикува нови идеи за скоростта и катастрофите


Сподели:
21 Януари 2019, Понеделник

 Кой ги предлага тези неща? Пише МВР "в един вестник", после новините и телевизиите почват да цитират, след това МВР официално казва в друг вестник, че не предлага такива неща.
Абсолютно невъзможно е да бъдат предлагани такива глупости, познавам човека от МВР в работната група за Закона за движение по пътищата и той не е такъв. Това заяви бившият ръководител на КАТ и настоящ председател на Института за пътна безопасност Богдан Милчев.

Първо – скоростта, от 90 на 80 км/ч да се намали по всички пътища. Пътищата, по които се движим с 90 км./ч, са проектирани да може да се движиш с 30 км/ч по-бързо, но заради безопасността скоростта е свалена. Ако действително има намерение за сваляне на скорост, това означава признание за провалена рехабилитация на пътищата ни, провалени ремонти, смята Милчев.

Що се касае до това да караме с 30 км/ч в градовете, това не е нищо ново. Стопанинът на пътя трябва да решава, но и там има огромни дефицити от експертиза, заяви Милчев. Той определи и като фалшива новина информацията, че ще се отнемат шофьорски книжки при катастрофи на завой (информацията е, че при такава катастрофа ти се взема книжката и я получаваш чак след проверовъчен изпит) и посочи, че на последното си редовно заседание правителството приело стратегия за „нула жертви на пътя”. Тези хора четат ли какво им се предлага или просто гласуват като селски кметове, попита Милчев. Той даде друг пример – на министъра на образованието му се вменявало заедно с транспортния министър да промени за 2 месеца програмите за обучение по шофиране в училище. Вие знаете ли, че от 2002 година няма и един експерт в МОН по темата, каза Милчев

. Дебатът в момента е кой ще харчи 60 млн. лева в Пътния фонд, не друго, убеден е Милчев. Другите обявени предложения през миналата седмица са максимална глоба да е налага при 40 км/ч повече от разрешената скорост, а не 50 км/ч, както и задължителното кормуване да е 50 часа, а не 31. Тези предложения са част от работата по разделяне на Закона за движение по пътищата в три части - първата от тях ще засяга самото движение, втората – водачите, а третата – превозните средства.
Източник: actualno.com

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код