Акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото


Сподели:
21 Януари 2019, Понеделник


В България към момента работят 3578 акушерки, което е два пъти по-малко от нуждите на здравните заведения у нас. Това съобщиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи

От асоциацията са решили да предоставят на акушерките в цялата страна безплатен курс за дистанционно продължаващо обучение. Всяка акушерка, с редовно членство в асоциацията, ще може да си избере курс и да получи кредитни точки за него.

В Деня на родилната помощ стана ясно, че в ямболското акушеро-гинекологично отделения няма нито един неонатолог. Акушер-гинеколозите пък са едва двама.
.
По данни на директора на ямболската областна болница "Свети Пантелеймон" д-р Панайот Диманов през 2018 г. са се родили общо 418 деца - с близо 20 повече от предходната година.

Д-р Диманов обясни, че в болницата протичат най-тежките раждания, тъй като тези родилки не могат да отидат никъде другаде. За сметка на това при плановите раждания родилките предпочитат да отидат в други градове, посочи той.

Тенденцията сочи, че през последните 10 години родилките от Ямбол раждат в Сливен, Стара Загора или Бургас.

Директорът на болницата подчерта, че е много притеснен за ситуацията в отделението, тъй като освен че няма неонатолози, са останали само двама гинеколози. В града обаче друга болница за раждания няма.

Източник: duma.bg

В категории: Новините, Новините, Здраве,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код