Mегалитния комплекс „Купена” край Сърница е бил действащо светилище преди пирамидите


Сподели:
22 Януари 2019, Вторник
Това е провиралката, през която човек трябва да се промуши за да бъде здрав и жизнен

От върха на гледката е изумителна. Виждат се всички останали мегалитни комплекси в района – „Орлови скали”, „Змийския град”, ”Пробитата скала”, „Шилата” и „Градът на Слънцето”


Мегалитът „Купена” над село Сърница в община Минерални бани е много древно светилище, действало още преди да бъдат построени пирамидите в Египет.

Това е провиралката, през която човек трябва да се промуши за да бъде здрав и жизнен. Не се опитвайте да се провирате, ако нямате местен водач, защото е много тясна и рискувате да се заклещите. Има специални позиции, които трябва да заеме тялото ви, а това най-добре може да ви обясни местният планинар – бай Митьо Желев.

Ако все пак човек успее да се провре през провиралката, може да стигне само до първата тераса на скалата. Изкачването по-нагоре е почти невъзможно без местен водач, който да ви покаже специалния маршрут.

От върха на „Купена” гледката е изумителна. Виждат се всички останали мегалитни комплекси в района – „Орлови скали”, „Змийския град”, ”Пробитата скала”, „Шилата” и „Градът на Слънцето”. Мястото на „Купена” е в центъра между всички тези комплекси, което може би означава, че това е било централното светилище на древните.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините, Новините, Култура,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код