Кога грипът дава усложнения


Сподели:
22 Януари 2019, Вторник

Как да разберем, че грипният вирус дава усложнения и че трябва да потърсим отново лекарска помощ?

Няколко препоръки даде главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев


В пика на грипната епидемия трябва да бъдем много внимателни, защото са възможни усложнения. Едно от тях е пневмония и ако до 2-3 дни се запазят характерните симптоми, вече трябва да имаме едно на ум, подчерта д-р Кунчев. По думите му пневномията трудно се улавя, защото симптомите са същите, като тези на грипа - температура, отпадналост, главоболие, кашлица и т.н. За пневмония може да мислим, когато тези симптоми не отшумяват след 2-3 дни, когато се задълбочават и картината става все по-тежка. Тогава може да се притесним за усложнение и съответно за пневмония, добави специалистът. Той е категоричен, че болните не трябва да се самолекуват и ако симптомите не отшумяват, трябва да потърсят лекарска помощ.

Много трудно може да се предпазим от грип, защото той се предава много лесно и бързо, затова не мога да кажа да се стои 2-3 седмици вкъщи, защото това е възможно при много малко хора. . Другото, което може да направят хората, за да се предпазят е поддържане на едно добро общо състояние и да се ограничават контакти с болни хора, но при грипа всичко това е много трудно изпълнимо. Имунизацията не дава 100% гаранция, че няма да се разболеем, но ваксината ако не предпазва толкова от разболяване, то тя поне предпазва от усложненията и от тежкото протичане на болестта, обясни главният държавен здравен инспектор.

Той потвърди случая със смъртта на 5-годишно дете в Благоевград след усложнения от грип, прераснал в пневмония.

Все още чакам информация, но много бързо се е развила болестта. То е било много добре гледано дете и е нямало никакви заболявания или утежняващи фактори. Към момента мога да  кажа само, че е грип с усложнения на пневмония. Понякога тези усложнения са много бързи и много тежки, в рамките на 24 до 48 часа и стават несъвместими с живота, с тежка дихателна недостатъчност и съответно завършва със смърт, добави д-р Кунчев.

Източник: dir,bg

В категории: Анализи, Новините, Здраве,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код