Момчил Неков:" Постигнахме забрана за двойния стандарт в законодателен акт"


Сподели:
22 Януари 2019, Вторник

“С днешното законодателно гласуване слагаме край на спекулациите относно двойния стандарт спрямо България и другите страни от Централна и Източна Европа. Усилията ми от последните две години дадоха ясен резултат за България - още по-смел от очакваното

.
Няколко милиона евро ще е глобата за закононарушителите, която държавите членки трябва да използват за възстановяване на вреди по интереса на гражданите на държава членка”. Това коментира Момчил Неков, българският докладчик по темата "Двоен стандарт" в Европейския парламент и специален докладчик на Комисията по земеделие по темата.

“Най-голям успех е включването на двойния стандарт в черния списък на ЕС като нелоялни и наказуеми практики. Това срещна много силен отпор от редица колеги на Запад, но предложението беше прието в крайна сметка”, допълни Неков.

“Европейската комисия обмисляше да глобява само с 4 процента от годишния оборот нарушителите. Ние в Европейския парламент обаче искаме глобата да е поне 10 млн. евро или 4 процента от годишния оборот за предходната финансова година, която от двете суми в по-висока. Това означава например, че както в България е забранено използването на продукти с ГМО в бебешките храни, ако търговец пласира детски продукт с ГМО царевица например, то глобата ще е минимум 10 млн. евро и с тези пари трябва да се създаде фонд за компенсации”, обясни българският евродепутат.

„Днешното гласуване е отличен резултат за България, подчерта Момчил Неков. Вече две години работя по въпроса, проведох срещи с различни представители на бизнеса както в България, така и в ЕС. Позицията, която защитих в ЕП, беше приета с мнозинство".

След настояване от страна на Европейския парламент, Еврокомисията предложи законодателни изменения за прекратяване на двойния стандарт. С влизането им в сила ще се сложи край на двойния стандарт в ЕС. Феноменът се характеризира с различни продукти и съставки за потребителите от Източна и Западна Европа.

Източник: glasove.com

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код