Общинските болници: "Искаме старите цени на клиничните пътеки"


Сподели:
29 Януари 2019, Вторник
От сдружението на общинските болници ще настояват да се върнат старите цени на клиничните пътеки.

Това съобщи  д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници и управител на общинската болница в Чирпан, преди среща на сдружението с Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Причината за това искане, е че през 2019 година болниците ще получат по-малко пари от миналата, а ще трябва да дадат много повече само за заплати.

"Вдигайки заплатите на едните - на санитарите, трябва да вдигнем и на другите - и на медицинските сестри, и на лекарите. Така се повличаме в една посока, в която ресурсът няма да ни стигне само за трудовите разходи", мотивира се д-р Тотев.
Той прогнозира и евентуален фалити на болници. "Когато нямаш ресурс да работиш, всеки месец се задълбава и се увеличават неразплатените сметки, борчовете, а фирмите не са толерантни вече много, защото имаме наследство от миналата година", каза д-р Тотев.

17 болници са направили справки за това как ще започнат тази година. "Има 13 млн. лева неразплатени, като 5,5 млн. лева от тях са в просрочие. Останалите не изпратиха справки в отчаянието си", изтъкна председателят на Сдружението на общинските болници.

Общинските болници в страната са изправени пред нерешени проблеми заради липсата на работеща концепция за стабилизиране, оздравяване и развитието им в различните региони. Много от тях са силно задлъжнели, защото изпълняват социална функция, но нямат ресурс да се издържат.

Здравните синдикати искат отделен фонд за общинските болници
"Очакваме адекватни бюджети - минимум с 20% завишение, за да може да отговорим на ръста на разходите, които ще направим за заплата, прагове, инфлация. Очакваме един софтуер, който ще следи използваемостта за леглата. За нас, които разполагаме само с общопрофилни отделения, е недопустимо да се профилират леглата, защото това още повече ще ограничи работата и ще намали приходите", категоричен е председателят на сдружението на общинските болници.

Той не е оптимист за бъдещето на тези болници. Една от причините е условията, договорени в анекса към Националния рамков договор, който трябва да бъде подписан. Докато поскъпват ресурсите - ток, газ и се увеличава прага на минималната работна заплата, не са увеличени цените на клиничните пътеки, а някои от цените на пътеките са по-ниски. Това ще доведе до намаление с около 2,4 млн. лева за 29 болници, категоричен е д-р Неделчо Тотев.

Припомняйки, че болницата в Белоградчик е в опасност от закриване, той изтъкна, че положението и на останалите болници е същото. Болницата трупа дългове заради ситуацията, в която е поставена.
От ръководството очакват да им бъде разрешен кредит, за да се разплати частично с доставчиците. Задълженията на тази болница, са над 1 млн. лева. Парите от НЗОК, отиват за стари дългове към лекари и медицински сестри, които вече са завели дела.

Общината е предвидила 80 000 лева за болницата през тази година, защото болницата е в категорията "отдалечени райони".

Източник: news.bg

В категории: Здраве, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код