Скучно ми е! Допаминовата зависимост!


Сподели:
29 Януари 2019, Вторник
Наблюдавам следната сцена:

- Мамо, дай ми телефона си!

- НЯМА! Днес вече достатъчно игра – казва майката и крие телефона си в чантата.

- Скучно ми е!!! – момиченцето започва да вика. – Дай ми гооо! Не разбираш ли, че ми е скучно – и започва демонстративния рев в очакване да получи своето (схемата вече е отработена).

- Добре де, вземи го! – майката раздразнено вади телефона от чантата и го дава на детето.

Момиченцето се успокоява и изчезва. Осигурени са няколко часа тишина.

Спомням си как в лагера „Аз и другите” имахме едно детенце с игрова зависимост. Абсолютно ВСИЧКО му беше безинтересно – нито майсторските класове, нито груповите игри, нито анимациите, нито спортът му носеха удовлетворение. То постоянно повтаряше, че му е СКУЧНО. И постоянно се оплакваше по телефона на родителите си, че това е най-тъпият лагер, където някога е било, че тук му е много скучно. Когато го попитах, ако имаше вълшебна пръчица, какво би променил в лагера ни, отговорът на 10-годишния младеж, който дори не вдигна главата си, беше, че би разрешил ползването на смартфони.

Аз продължавам с въпросите си, за да разбера какво влече детето. „А какво най-много обичаш да правиш?” Получавам отговор: „Да играя с телефона!”. „А как прекарваш времето си? – продължавам да се интересувам. – „Прибирам се от училище, играя на смартфона, правя си домашните и после пак играя”. „Харесва ли ти как живееш, чувстваш ли се щастлив?” – интересувам се отново. – „Ако имам смартфон – да!”.

Сега много родители се сблъскват с проблема, че без игрите със смартфон на децата им е скучно. Родителите бързат да спасят чедото си от скуката и отново, и отново му дават телефона. Най-вероятно това е начин те самите да се спасят от детското мрънкане. Детето няма формирана поносимост към подобно състояние. Сложно му е да си измисли игра, да се забавлява само‘, да се лиши от скуката. Детето може с часове да мрънка, но няма да му дойде наум някоя идея да направи нещо от хартия, да построи от конструктора самолет или да работи с пластилин. Ако някой друг му предложи алтернативата да създадат заедно игра, която НЕ е онлайн – ще му е скучно.

Източник: hera.bg

В категории: ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код