Удължиха грипната ваканция във Варна


Сподели:
29 Януари 2019, Вторник

Грипната ваканция за учениците в област Варна се удължава до четвърти февруари включително, предаде репортер на Moreto.net. Това стана ясно на заседанието на Областната комисия за борба с острите респираторни заболявания и грипа, което приключи преди минути

.

Пети февруари също няма да е учебен ден защото е част от междусрочната ваканция. Шести февруари е учебен ден.

По думите на здравния министър, който бе в морската столица, пикът на грипа за страната предстои през следващата седмица. Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести през миналата седмица във Варна има регистрирани 731 пациенти с грип и ОРЗ при 833 за предходния период, научи Moreto.net. Нивото на заболеваемост за дните от 21 до 27 януари е 218 на 10 хил. души. Седмицата преди това стойностите са били 248 на 10 хил. души.

„Общото ниво на заболеваемост за Варненска област е високо. Падна незначително в сравнение с предната седмица, когато обявихме епидемията, но не достатъчно, за да да отменим противоепидемичните мерки. Най-рискова група остава тази на активната възраст между 30 и 64 години. Рязко се увеличи в тази група заболеваемостта през изминалата седмица. В другите възрастови групи има незначително понижение, но общата заболеваемост остава висока. Грипът протича много тежко и с усложнения. Отделенията на варненските болници са пълни.“, коментира шефката на отдел "Надзор на заразните болести" в РЗИ д-р Янка Драганова.

До 4-ти февруари, включително, остават преустановени детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации във Варна.

Обявената грипна епидемия на територията на областта също остава.

Източник: Moreto.net

В категории: Новините,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код