Мей призова депутатите да гласуват поправка за промяна на механизма за Ирландия


Сподели:
29 Януари 2019, Вторник

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей защити плана си да гласува срещу оригиналния си план за предпазния механизъм към споразумението за Брекзит с ЕС за избягване на "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия, пише "Гардиън".По време на дебат в Камарата на общините Мей поясни, че това показва, че слуша депутатите.

Мей подкрепя внесената от Греъм Брейди поправка, която предвижда замяна на предпазния механизъм за Ирландия с алтернативи.

Депутат от Лейбъристката партия заяви, че ако премиерът гласува в полза на поправката, това означава, че гласува против споразумението си.

Постоянно ме обвинявате, че пренебрегвам Камарата на общините. Сега я слушам и вие пак ме критикувате, отговори премиерът.
В началото Мей повтори, че трябва да изпълнят волята на народа и да изведат страната от ЕС. По думите й депутатите трябва да чуят бизнеса, да защитят търговията с ЕС, а също така и сътрудничеството в сигурността.

Лидерът на Консервативната партия потвърди, че депутатите ще гласуват за Брекзит на 14 февруари, ако не бъде прокарано споразумение.

Запитана от шотландските националисти какво ще направи, ако ЕС откаже предоговаряне на условията, Мей отговори, че първата стъпка е депутатите да постигнат съгласие.

Преди началото на дебата Джон Бъркоу, председателят на долната камара, съобщи, че седем поправки са внесени в парламента за гласуване.

Пред депутатите британският премиер намекна, че депутатите могат да гласуват за отлагане на Брекзит по-късно. Тя конкретно коментира поправката "Купър", която ако бъде приета, правителството ще бъде принудено да отложи Брекзит, ако Камарата на общините не прокара споразумение до 26 февруари. Поправката основно изключва Брекзит без сделка.
Лейбъристът стана за трети път и заяви, че иска да разбере Мей какво казва. Заявявате ли, че Великобритания ще напусне на 29 март?, попита тя.

Мей обяви, че се надява да се върне в камарата с изменено споразумение или ако няма сделка, ще позволи на депутатите да гласуват на 14 февруари.

Министър-председателят потвърди, че ще настоява за "значителни и правнообвързващи промени в споразумението за напускане". Тя поясни, че от преговорите с партиите е станало ясно, че три промени в плана й са необходими: първо, трябва да се консултира с Камарата на представителите, второ, трябва да даде повече уверения, че Великобритания няма да понижи стандартите на пазара на труда и в екологията и трето, необходими са промени в предпазния механизъм за Ирландия.

По думите й тези послания идват от депутати от Консервативната партия, от опозицията и от Демократичната юнионистка партия.

Заради това трябва да подкрепим поправката "Брейди", призова тя.

Но Мей повтори, че не може да изключи сценарий Брекзит без споразумение.

Ивет Купър се намеси и попита премиера дали ако не получи това, което иска от ЕС, ще изключи сценарий да поиска отлагане на Брекзит. Министър-председателят отговори, че ще се върне в долната камара и ще поиска гласуване на депутатите.

Купър добави, че депутатите се нуждаят от яснота. Мей обаче поясни, че отлагането на Брекзит не изключва излизане от ЕС без споразумение. Единственият начин е депутатите да гласуват за споразумение.

Лейбъристите застават зад поправката „Купър” за изключване на Брекзит без сделка
Поддръжниците на поправката искат предпазният механизъм за Северна Ирландия да бъде заменен от алтернативи за избягване на "твърда" граница, да се подкрепи напускане на ЕС със споразумение и следователно да се подкрепи споразумението за напускане с тази промяна.

Премиерът отбеляза, че гласуване срещу поправката ще изпрати послание към ЕС, че предпазният механизъм не е проблем.

Мей похвали "Компромиса Малтхаус" като "сериозно предложение". Предложението предвижда удължаване на преходния период с още една година до 2021 г., за да има повече време за преговори между Лондон и Брюксел за постигане на търговско споразумение

Източник: news.bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код