22 сензора следят за качеството на софийския въздух до края на 2019 г.


Сподели:
29 Януари 2019, Вторник
22 сензора следят за качеството на софийския въздух до края на 2019 г.

22 сензора ще измерват качеството на въздуха в София до края на годината, съобщиха от Столичната община.

Те ще бъдат част от Отворена платформа за мониторинг, която ще позволява анализ на данни и от други мрежи за мониторинг.

Сензорите ще бъдат поставени до метростанциите "Люлин" и "Джеймс Баучер", до Обръщалото на трамвай №10 при Западен парк, на бул. "Президент Линкълн", до читалище "Искра" в Орландовци, на Централна автогара, до Поликлиника "Враждебна", до Центъра за заразни болести, до Военно-медицинската академия, на ул. "Мими Балканска", до НИМХ-БАН, до Зимния дворец, до Стадион "Раковски", до 29 ДКЦ в Борово, до АИС "Хиподрума" и до читалище "Св. Св. Кирил и Методи" в кв. Драгалевци, както и до районните администрации на Надежда, Красна поляна, Подуене, Овча Купел, Искър и Студентски.

Зам.-кметът по околна среда в Столична община Йоана Христова обясни, че за избора на локации е използван научно обоснован път. Извършен е геопространствен мултикритериен анализ, който се основава на пространствено съчетание на фактори като цифров модел на релефа на града, температурните инверсии, локалните климатични зони, транспортната инфраструктура, застрояването, демографските данни. Моделът отчита особеностите на софийската котловина, както и Западно-Източните преносни ветрове, характерни за София.

Източник: news.bg

В категории: Новините, Новините, Здраве

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код