Фрапиращи оценки на ТЕЛК - Хора с увреждания и техни близки излизат на протест!


Сподели:
04 Февруари 2019, Понеделник
Вместо 80% жена получава 30% и губи инвалидната си пенсия, пишат я с психопроблеми

Хора с увреждания и техни близки излизат на протест. Недоволството е заради фрапиращи случаи на драстично орязани оценки на ТЕЛК-комисиите.


Дъщерята на Андриана е със синдром на Даун. При последното й преосвидетелстване процентът пада от 90 на 80%, а чуждата помощ е отнета. Това автоматично намалява доходите на семейството.

"Да ни натикат 2 метра под земята, да изглежда по-европейски България, пейзажа им да бъде социално чист, да няма деца с увреждания", коментира Андриана Андреева, майка на момиче със синдром на Даун.

Майката не обвинява лекарите от ТЕЛК, защото те просто изпълняват новите правила.

Те са в сила от половин година. При определяне на процента се взема предвид само основното заболяване на човека. Ако то носи поне 80%, а останалите му поне 50%, само тогава се добавят проценти.

"Беше казано, че трябва да се хванат тези, които са лъжливите телкове, и не зная доколко това не навреди повече на хората, които са със сериозни увреждания", каза Веска Събева,от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

Такъв пример е Йорданка, която е с рядко заболяване. Жената казва, че комисията вместо да оцени основното й заболяване, оценява съпътстващо. Така вместо 80%, получава 30% и губи инвалидната си пенсия.

"Мисля, че това е просто някаква подигравка, да ми напишат диагноза, която е с психопроблеми, е абсурдно", възмущава се Йорданка Петкова.

Според гражданско проучване половината от хората, преминали преосвидетелстване, са ощетени.

Здравното министерство засега мълчи по темата и не предоставя анализ. Днес пред ведомството недоволните се събират на протест.

Източник: epicenter.bg

В категории: Здраве,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код