Радев: "България да се въздържи от подкрепа на европейската позиция за Венецуела"


Сподели:
05 Февруари 2019, Вторник
Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение, смята държавният глава

"Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие", заявява президентът на Република България Румен Радев в позиция, разпространена от неговия прессекретариат.

"В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение", посочва Радев.

"Направеното предложение за обща европейска позиция обаче не води до подобно решение. Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати", смята президентът.

В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори. Както в много случаи с други държави през последните десетилетия, нараства рискът да бъде провокирано насилие и вътрешен конфликт, които задълго да дестабилизират държавата и региона и да донесат страдания на народа на Венецуела", отбелязва българският президент Румен Радев.

"Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция", заявява държавният глава.

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код