Оставят предизборно лотарийните игри на народа


Сподели:
07 Февруари 2019, Четвъртък
Законът за хазарта, с който се ограничават "талончетата за търкане", пак е на изчакване
Измененията в Закона за хазарта, с които се цели ограничаване на разпространението и рекламата на моментните лотарийни игри, т.нар. талончета, пак са пратени във фризера и вероятно ще останат там до след провеждането на изборите за нов Европейски парламент в края на май.

Въпреки че Европейската комисия даде зелена светлина за придвижването на проекта още миналия октомври, той все още не е разпределен във водещата бюджетна комисия в Народното събрание. Председателката на комисията Менда Стоянова бе поела ангажимент това да се случи през януари - след коледните и новогодишни празници, но месецът отмина и законът така и не бе разгледан. Лаконичният й коментар на въпрос на Клуб Z тази сряда бе: "Ще стане. Когато му дойде времето".
Оказва се от ГЕРБ не бързат с разглеждането на измененията, предложени от коалиционния им партньор Обединени патриоти - и в частност от депутатите на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Въпросът е бил поставен на един от последните председателски съвети на Народното събрание, като отговорът от страна на ГЕРБ бил, че не е моментът преди избори да се приема този закон, засягащ масово българите, търкащи "талончетата" на късмета, разказаха пред Клуб Z участвали в съвета.

Забравен
Проектът "Симеонов" мина през доста перипетии. Първо отнесе много критики от едрия бизнес, спортните клубове и телевизиите, които печелят от рекламата на хазарт. После ГЕРБ реши да го "удави" в директиви като го прати за нотификация от ЕК, а в последствие го и "забрави" в Брюксел докато не получи напомняне лично от Симеонов.

Както е известно миналия май депутати на лидера на НФСБ (а не той в качеството му на член на Министерския съвет тогава, вицепремиер) внесоха изменения в Закона за хазарта, според които продажбата на т.нар. талончета, които в момента се разпространяват в почти всички търговски обекти в страната, а на места и в държавните "Български пощи", да бъде ограничена до специализираните за хазартни игри места – т.е. лицензираните като такива пунктове, казина и пр.
Такова ограничение имаше в стария закон за хазарта, но преди шест години влезе в сила по-либералният режим и оттогава пазарът е залят от игрите на щастието.

Предвидено бе и ограничаване на рекламата на хазарт, в т.ч. и реклама на спечелилите "чековете". Сега телевизиите масово показват поредния щастливец, изтъркал билет и спечелил хиляди, дори милиони левове.

Реклама
Формално коалиционният партньор на ОП подкрепи измененията. Това направиха и от БСП. Позицията на ДПС остава неясна и до днес.

Последва и сериозен отпор от страна на големите работодателски организации, спортните клубове и телевизиите, голям приход за които е именно рекламата на тези хазартни игри. Дори СЕМ се произнесе по въпроса за тв рекламата със становище, в което се посочваше, че тя пак може да бъде ограничена, но за излъчване преди 22 часа.
През август м.г. "Медиа клуб" оповести, че за първите шест месеца на 2018 г. "Национална лотария" е най-големият рекламодател в България. Само за телевизионна реклама "Национална лотария" е похарчила почти 13 милиона евро за шест месеца. За цялата 2017 г. сумата бе близо 23 милиона евро.

Нотификация
Изведнъж обаче голямата управляваща партия реши, че текстовете трябва да бъдат изпратени за нотификация в Европейската комисия с мотива, че можело да противоречат на общото европейско право и трябвало "да се даде възможност на стопанските субекти да дадат своята оценка за влиянието на националнотехнически регламенти, предлагани от други държави членки". И през юли проектът замина за Брюксел за одобрение.
Така стигаме до ноември, когато Валери Симеонов лично е попитал министъра на финансите Владислав Горанов какво се случва с нотификацията. И станало ясно, че срокът за нея е изтекъл още на 15 октомври и не е постъпило нито едно възражение или коментар. От партията на Симеонов обаче не решили да повдигат въпроса насред разглеждането на бюджета за 2019-а. Самата Менда Стоянова пък е била уведомена за развръзката на 9 ноември от финансовото министерство. Симеонов лично е разговарял с нея и тя е поела ангажимента да разпредели проекта в председателстваната от нея водеща комисия до средата на януари.

Източник: clubz.bg

В категории: Анализи, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код