Радев: "Генералите купували транспортни самолети, за да бягат при война?! Това е оскърбление!"


Сподели:
07 Февруари 2019, Четвъртък
"Ако офицерите днес нямат самочувствието да възразят на това оскърбление, то е защото от години са били поставяни в унизително положение от политиците“, посочи държавният глава.

"Намирам думите на премиера Бойко Борисов за несполучлива шега и оскърбление. Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици неведнъж са я проваляли".

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти по повод думите на премиера Бойко Борисов, че през последните години за нуждите на ВВС са купувани само транспортни самолети и вертолети, с които генералите да избягат при евентуална война.

„Ако офицерите днес нямат самочувствието да възразят на това оскърбление, то е защото от години са били поставяни в унизително положение от политиците“, посочи държавният глава.

„Дори съвсем неотдавна, когато генералите стояха прави на заседание на Министерски съвет, докато седналите министри гласуваха парите им“, заяви държавният глава.


„И се надявам премиерът да пази приятни спомени от стотиците часове на борда на военнотранспортните хеликоптери и самолети“, коментира Румен Радев.

"Има пълна неяснота по отношение на финансирането на другите два проекта за модернизация на армията след финансовото приключение, в което ни вкараха политиците, по отношение на изтребителя. Виждаме какво стана с другите проекти. Някой да говори вече за корабите, за бойната машина за пехотата? Нали трябваше да се движат заедно, в пакет?“, попита президентът.

„Предизвикателствата пред армията остават модернизацията и развитието на съвременни отбранителни способности“, заяви Румен Радев пред журналисти след представянето на „Анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2018 г.“ от началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

„Това са сложни процеси, искат много тясна координация между военната експертиза и политиците. Видяхме какъв е ефектът, когато политиците грубо и изключително некомпетентно все вклиняват в едни ясно регламентирани процеси“, обяви държавният глава.

„По време на анализа благодарих на ръководството на Министерството на отбраната и на командния състав за това, че въпреки многобройните предизвикателства през годината, имаме успехи в три важни направления.

Първо по отношение на хората със взетите мерки тази година за първи път от много време имаме пречупване на негативната тенденция за увеличаване на некомплекта личен състав. Това трябва да продължи като визия и политика на Министерството на отбраната, да се награди, така че да има яснота във военнослужещите относно кадровото им развитие и социални условия“, обясни той.

„Въпреки трудностите има множество проведени, и то успешно, учения. Имаме усвояване на нови видове подготовки“, коментира Румен Радев.

„Отделиха се немалко средства за поддържане на техниката и въоръжението. Това е много времеемък процес, ефектът ще бъде усетен догодина най-рано“, поясни държавният глава.

„На вниманието остава рискът за летателния състав. Тази година негативната тенденция за намаляване на нальота не може да бъде преодолян“, обърна внимание президентът.

„Очаквам новият, макар и закъснял стратегически преглед на отбраната, да даде по-голяма яснота относно процесите на планиране, нивото на амбиция и постигане на баланс между предизвикателства, задачи, ресурси и хора“, посочи Румен Радев.

„Важният акцент и следващата година е воденето на съвременна бойна подготовка и останалите т.нар. малки като финансови средства, но огромни като значение проекти за модернизация, без тях не можем да осигурим мобилност, осигуреност, съвместимост и работа в единно информационно пространство на всички елементи на системата на отбраната“, каза още той.

Източник: news.bg

В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код