Елена Йончева пита Бойко Борисов защо мълчи за скандала „Ало, Банов съм“


Сподели:
08 Февруари 2019, Петък
„Защо мълчите за скандала „Ало, Банов съм“? Защо отказвате да поемете политическа отговорност?“. Това попита премиера Бойко Борисов чрез медиите в Народното събрание говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева.

Тя обясни, че корупционният скандал е отекнал с ново съдебно решение – Министерство на културата изгуби отново делото за неустойка на Ларгото. По думите й изводът на съда е, че обектът е бил предаден в срок, поради което строителят не дължи неустойка на Министерство на културата.

„Това потвърждава достоверността на разговора, който стана публично известен като „Ало, Банов съм“. Премиерът Борисов отказва да вземе отношение за това, че негов министър е давал указания за подправяне на документи, за да си спести една фирма 700 хил. лв. Министерството губи пари на гражданите, а на Борисов му е все едно“, подчерта Йончева и допълни, че премиерът не само отказа коментар, но отказва да поеме и политическа отговорност. „Вместо това, той казва: „Няма да ме вкарате в това“. Кое е това, г-н Борисов? Това е министърът, който Борисов сам си е избрал, това е неговият Министерски съвет, за който именно и той носи отговорност“, обясни тя.

Елена Йончева коментира, че случаят „Ало, Банов съм“ е много по-значим, отколкото изглежда - той показва модела, по който работи администрацията на ГЕРБ, а това е моделът „Борисов“. Тя подчерта, че явно всички задръжки са отпаднали дотолкова, че един заместник-министър си позволява пред своите подчинени да уговаря с частна фирма как да бъдат фалшифицирани документи.

„Мълчанието на Борисов е част от омертата, законът на мълчанието, на личната лоялност към боса“, заяви говорителят на парламентарната група на левицата. Тя подчерта, че вчера са били оповестени социологически данни за корупцията в България – 71 процента от българите искат разследване на корупцията по най-високите етажи на властта, на най-високо политическо ниво. „На този фон, днес сме свидетели  единствено на мълчанието на Борисов“, каза още Елена Йончева.

Пенчо Милков: Министерство на културата изгуби отново делото за неустойка на Ларгото. Държавата е ощетена

„Министерство на културата изгуби отново делото за неустойка при строителството на Ларгото. Държавата е ощетена“, заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Пенчо Милков. Той обясни, че левицата е направила подробен анализ на съдебното решение и от него става ясно, че в договора за обществена поръчка има такива клаузи, които противоречат на добрите нрави. „Странното е, че това са клаузите, свързани с неустойката. Странно е и поведението по делото на самото министерство – не са представени искани от съда документи и делото е водено така, че да бъде загубено“, категоричен бе той.

Милков подчерта, че на този фон днес БСП е подала искане до Министерство на регионалното развитие, Дирекцията за национален строителен контрол и Министерство на културата- да бъдат предоставени официално документите. „Ние не сме разследващи органи, но е крайно време да се провери автентичността на тези актове по образец 10, защото именно те стават причина да се удължи срокът и министерството да загуби делото“, заключи Пенчо Милков.

Източник: glasove.com

В категории: България,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код