Майк Помпео: "САЩ правят всичко по силите си да блокират - Северен поток-2"


Сподели:
13 Февруари 2019, Сряда
САЩ ще направят всичко по силите си, за да блокират реализирането на газопровода "Северен поток-2".

Това обяви американският държавен секретар Майк Помпео по време на съвместна пресконференция снощи с полския си колега Яцек Чапутович във Варшава, съобщава "Франс прес".

Вчера Германия обеща да започне да внася през следващите години втечнен природен газ от САЩ, като изгради съответната инфраструктура.

Според Помпео газопроводът, чието строителство започна миналата година и който свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море, "насочва пари" към Русия и едновременно с това вреди на Европа.
Държавният секретар на САЩ призна, че проектът "определено съдържа търговски аспект", но в същото време предупреди, че той крие и "огромен риск за сигурността".

"Мисля, че президентът Тръмп бе много ясен по въпроса, че САЩ ще направят всичко, което зависи от тях, европейската сигурност да бъде на първи план, що се отнася до енергийните решения", каза Помпео, попитан дали Вашингтон обмисля санкции срещу "Северен поток-2".

Проектът е поддържан с условия от Франция, но критикуван остро от Полша и балтийските републики.

"Ние споделяме гледната точка, че проектът "Северен поток-2" не служи на енергийната сигурност на Европа, смятаме го за неудачен и дори за вреден проект за енергийната сигурност на континента", настоя първият дипломат на Полша.

Германските зелени: „Северен поток 2“ е предателство срещу европейската солидарност

Източник: news.bg

В категории: Новините, Европа, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код