ЕС с крачка назад по "данъка върху линковете" и филтрите за качване в интернет


Сподели:
15 Февруари 2019, Петък
Европейският парламент и Съвета на ЕС се споразумяха за спорната директива за авторското право, която предвиждаше т.нар. данък върху линковете и филтри за авторско право

В компромисния вариант се предвижда memes и GIF да се споделят свободно. Същото важи и за връзки към статии, придружени от „отделни думи или много кратки откъси“, пише в прессъобщението на ЕП.

Интернет платформи като YouTube, Facebook и Google News обаче ще са длъжни да плащат на авторите при публикуване на по-големи откъси от статии. „Откъсите“ ще могат да продължат да се появяват в емисиите на Google News, например, или статия ще може да бъде споделяна във Facebook, при условие, че е „много кратка“.

Гарантира се правото на цитиране, критика, рецензия, карикатура или пародия на защитена от авторско право творба. Уточнява се също, че качването на творби в онлайн енциклопедии по некомерсиален начин, като например в Wikipedia, или платформи със софтуер с отворен код като GitHub, ще бъде автоматично изключено от директивата.

Основните теми за разногласие бяха членовете 11 и 13 от директивата.

Член 13 се отнася дот.нар. "ъплоуд филтри". Чрез тях платформите трябваше да бъдат задължени да плащат отчисления за споделяното от потребителите им съдържание – снимки, аудио или видео - или да инсталират филтри, които да проверяват споделяното от потребителите им съдържание, и открият ли, че нещо е с неуредени права, да блокират публикуването му.

Чл. 11 пък въвежда ново сродно право в полза на онлайн изданията, познато като „данък върху линковете”. Наречено е така, защото защитава онази малка част от съдържанието на дадена статия, което се вижда при споделянето на линк към статията в някоя от социалните медии или пък излиза в търсачки като Google.

Следва постигнатото споразумение да бъде одобрено от Съвета, Комисията по правни въпроси и на пленарна сесия на ЕП.

Източник: svobodnaevropa.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код