Макрон възстановява популярността си, подкрепата за "жълтите жилетки" спада


Сподели:
25 Февруари 2019, Понеделник
Популярността на френския президент Еманюел Макрон се е възстановила до равнища, невиждани от избухването на протестите на "жълтите жилетки" в средата на ноември, след като подкрепата за движението спада. Това показва ново социологическо проучване, цитирано от "Ройтерс".

Делът на хората, които смятат Макрон за добър президент, се е повишил до 32% този месец, където популярността му е била, когато протестите започнаха.

Популярността му започна бавно да се възстановява, след като удари 27 процента - най-ниската точка досега в мандата му - през декември, когато протестиращите вилняха в центъра на Париж и други градове, разбивайки прозорци и палейки коли.

Макрон беше изправен пред най-голямото предизвикателство пред неговата власт от протестите, които започнаха заради високите разходи за живот, но се разпростряха в по-масово движение срещу 41-годишния бивш инвестиционен банкер и неговия стремеж за пропазарни реформи.

Проучването показва, че 55 процента от анкетираните смятат, че протестите трябва да бъдат прекратени, като за първи път ясно мнозинство подкрепя спирането им, откакто те започнаха.

Седмичните демонстрации на протестиращите станаха по-малки и по-малко насилствени от пика през декември, когато френската столица беше арена на най-тежките бунтове, вандализъм и грабежи от десетилетия.

Въпреки това броят на протестиращите нарасна леко в събота, като от френското вътрешно министерство обявиха, че 46 600 души са протестирали в цялата страна за 15-и пореден уикенд на протести.

Популярността на Макрон се възстанови, след като правителството му обеща по-твърда реакция на насилието на протестиращите и започна серия от дебати в цялата страна, целящи възстановяване на връзката с избирателите, особено в селските райони.

Той получи като цяло топло посрещане в събота на ежегодно фермерско изложение в Париж, правейки си селфита с граждани и разговаряйки с фермери, докато се разхождаше в продължение на часове сред тълпата и животните.

Това беше в рязък контраст с предишната година, когато той беше освиркан по време на първото си посещение като президент на фермерското изложение, което непропускаемо събитие за френските политици.

Социологическото допитване на Odoxa е било проведено в интернет между 20 и 21 февруари сред 1000 души за радио "Франс Интер" и вестник и списание.

Източник: news.bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код