Горанов: "Наредбата за касовите апарати остава, има огромни опити за злоупотреби с оборота"


Сподели:
26 Февруари 2019, Вторник
След срещата при премиера Бойко Борисов с представители на бизнеса

Срокът за въвеждането на новия софтуер на касовите апарати, в което ги задължават промените в наредбата на финансовото министерство, няма да бъде повече удължаван. Веднъж вече след протеста на фирмите той беше удължен със седем месеца.

Срокът за въвеждането на новия софтуер на касовите апарати, в което ги задължават промените в наредбата на финансовото министерство, няма да бъде повече удължаван. Веднъж вече след протеста на фирмите той беше удължен със седем месеца.

Измененията в Наредбата за регистрацията на касовите апарати към НАП няма да бъдат върнати, защото се правят огромни опити за злоупотреби с оборота. Това каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов след среща при премиера Бойко Борисов с представители на бизнеса, заради регистрациите на касовите апарати към НАП, предаде Агенция „Фокус“.

„Сигурен съм, че в следващите седмици ще намерим отговори на всички въпроси, които притесняват бизнеса. Със сигурност бизнесът трябва да приеме тезата, че трябва да е коректен и ще прилага новата логика на наредбата, със сигурност не трябва да се остава с впечатления, че наредбата ще се върне назад до там, където беше изменена през лятото на 2018 г.“, обяви Владислав Горанов. „Новите правила ще трябва да се прилагат, защото констатациите на приходната администрация са, че има огромен опит за злоупотреби с оборота, независимо от ниската данъчна ставка“, уточни той.

Финансовият министър даде пример как петзвезден комплекс във Велинград отчита 500 лв. приход месечно, а възнаграждението на един готвач надвишава два-три пъти средната работна заплата. „Това, което искам да уверя стопанските субекти, че новата логика, заложена в наредбата, няма да бъде преразгледана и те трябва да продължат съвместно с нас с усилията, и да си плащат данъците“, отбеляза Горанов.

"Срокът за прилагането на Наредбата за регистрациите на касовите апарати се отлага със 7 месеца за търговците, които използват системи за управление на продажбите", добави министърът на финансите.

„Имахме много ползотворен диалог с представителите на Българската стопанска камара, предначертахме комуникационен модел, по какъв начин ще продължи работата по окончателното имплементиране на наредбата по различните и фази“, обясни Горанов.

„На 19 февруари анонсирах, че сроковете за прилагане на наредбата ще бъдат променени за част от търговците. За тези, които използват системи за управление на продажбите. Срокът ще се измести за 30 септември. Това са 7 месеца, за които съвместно с представителите на бизнеса ще търсим оптимални решения за тези гранични процеси и състояния, които срещат проблеми за бизнеса за имплементиране и прилагане на наредбата“, заяви Горанов.

Министърът отбеляза, че наредбата има за цел да бъдат прекратени практиките с криене на оборота.

„Има процеси, които са доста по-сложни, поставени от бизнеса и в диалог в следващите дни ще чистим тези процеси, които трудно могат да намерят решение в този вид на Наредбата“, коментира той.

„Настояваме, че реалното отчитане на всички обороти в икономиката трябва да намерят място и партньорството между държавата и бизнеса по отношения на изсветляване на процесите и стопанския оборот не трябва да остава на заден план. Голяма част от оборотите се крият, нищо че имаме малка данъчна тежест и това е философията на изменението на наредбата“, изтъкна Горанов.

Получихме уверение, че регламентите, които ни притесняват в Наредбата за регистрация на касовите апарати към НАП, ще бъдат преразгледани, коментира след срещата председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

„Българска стопанска камара категорично застава в позиция за борба със сивата икономика и от тази гледна точка усилието и целта на Наредбата 18 е нещо, което трябва да бъде приветствано“, посочи той.

„Това, което е особено удовлетворително от нашата среща, е че голяма част от притесненията, на около 60 браншови организации, членуващи в камарата, бяха чути и си казахме при премиера, че тези 7 месеца до влизането в сила на наредбата не трябва да изтекат като вода в пясъка, а да направим необходимото и двете страни Наредба 18 да бъде една модерна норма, регламентираща и фискалните процеси да бъдат коректно отразявани“, обясни Радев.

„Основната тревога, която изразяваха членовете на БСК, е по някои конкретни регламенти в наредбата. Получихме категорично и ясно съгласие да бъдат огледани прецизно едно към едно, и там където може да се намери по-добро решение, имаме увереността, че в диалог ще бъде постигнато“, обяви председателят на БСК.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, България, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код