Хашим Тачи: "Ще подам оставка, ако парламентът не одобри споразумение със Сърбия!"


Сподели:
26 Февруари 2019, Вторник
Президентът заяви, че Прищина не може да си позволи да каже "Не" САЩ

Държавният глава на Косово призова за отмяна на 100-процентовите мита върху сръбските стоки, които така или иначе влизат като контрабанда през Северна Македония, Черна гора и Албания

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че страната му не може да подкопава стратегическия алианс със САЩ заради враждебността със Сърбия. „Никой не си е представял, че Косово ще оспори съвета на САЩ“, отбеляза държавният глава, като добави, че Прищина не разполага с лукса и не може да си позволява да казва "Не" на Вашингтон, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).

„Косово не разполага с лукса да радва враговете на независимостта“, подчерта държавният глава. „Нека не си мислим, че сме центъра на света. Къде бихме били без подкрепата на САЩ?“, попита той.

Тачи призова за отмяна на 100-процентовите мита върху сръбските стоки и зяви, че те така или иначе влизат като контрабанда през Северна Македония, Черна гора и Албания.

Освен това той говори и за окончателното споразумение със Сърбия.

„Критиците не трябва да си мислят, че ще наруша Конституцията. Никога не бих нарушил Конституцията, но да я променя – да. Можем да постигнем споразумение, след това да го предложим на парламента на Косово, който да гласува „за“ или „против“. Ако Прешево, Медведжа и Бояновац се присъединяват към Косово със споразумението и парламента не го одобри, аз ще подам оставка, или ще поискам референдум“, заяви Тачи пред албанската ТV.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините, Европа, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код