Емил Радев и Георги Пирински: "Парламентът беше разделен между Кьовеши и Бонер за европейски главен прокурор."


Сподели:
28 Февруари 2019, Четвъртък
По думи на Георги Пирински от БСП двете комисии са били разделени между Кьовеши и Бонер. Той изрази мнение, че кандидатурата на Бонер има предимство, тъй като няма съмнение за политическа зависимост.
Пирински изтъкна, че за Лаура Кьовеши има подозрение, че тя е политическо назначение на бившия румънски президент Басеску. Той смята и че връзките ѝ със специалните служби и използването на информация от подслушване за изпълнение на функциите са "силно смущаващи".

От своя страна Емил Радев от ГЕРБ заяви, че и Бонер, и Кьовеши са подходящи за поста и крайният избор ще стане ясен след преговори между парламента и Съвета. Той обаче смята, че и двете кандидатури са достойни.

Радев напомни, че европейският главен прокурор ще има широки правомощия за разследване на злоупотреби с европейски средства и ДДС.

Неговата задача е да наложи новата за ЕС служба пред гражданите и евроинституциите. Главният прокурор ще трябва и да гарантира издължаването на дължимите данъци от държавите членки към европейски бюджет и да възпрепятства избягването на плащането на данъци.
Припомняме, Европейският парламент избра румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор.

Следващата стъпка е Европейската комисия да потвърди избора и да назначи Кьовеши на поста.

Другите двама кандидати бяха французинът Жан Франсоа Бонер и германецът Андрес Ритер. Тримата бяха изслушани снощи на съвместно заседание на Комисиите по граждански права и по бюджетен контрол в ЕП. Българските кандидати не участваха в гласуването.

Източник: news.bg

В категории: Новините, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код