Твърдението 'Всички мъже са насилници' е дълбоко погрешно"


Сподели:
28 Февруари 2019, Четвъртък
Престъпниците нямат пол и националност. Съжалявам, че напомням елементарни неща, но все пак – всички ние сме продукт първо на ролевите модели, морални характеристики и възпитание в рамките на семейството ни, а на по-късен етап - на конкретната социална среда, в която сме попаднали, с нейните социални, културни и икономически параметри.

Престъпниците нямат пол и националност.

Съжалявам, че напомням елементарни неща, но все пак – всички ние сме продукт първо на ролевите модели, морални характеристики и възпитание в рамките на семейството ни, а на по-късен етап - на конкретната социална среда, в която сме попаднали, с нейните социални, културни и икономически параметри.

Консолидирането на вътрешните ни нагласи, ценностна система и морал, е пряк резултат от всички тези фактори.

С други думи, ако изборът на един индивид е насилие над по-слабия, бил той жена, дете, старец или животно, диагнозата е ясна.

Оскотяване.

Липса на възпитание.

Липса на правилен модел в семейството.

Липса на морал.

Липса на ценностна система.

Липса на спирачки, на бариера, която дели нормата от извращението.

На този етап не е ясно дали майката на убиеца от Варна е видяла какво е причинил синът й на съпругата си, но ми е трудно да повярвам, че е била в неведение за насилието, случващо се в семейството.

Ако все пак е била наясно, това я прави мълчалив съучастник.

Грубите обобщения и поставянето на мъжете под знаменателя "всички мъже са насилници" е не само глупаво, но и дълбоко погрешно.

И въобще, тенденцията за стигматизиране на мъжа е дълбоко гнусна, защото тя внушава, че всяка проява на насилие от страна на мъжа към жената, е не някакво отвратително изключение, а правило.

И че мъжете масово са насилници.

Престъпниците могат да са и мъже и жени, също като жертвите.

Нито мъжете са абонирани за ролята на насилника, нито жените за ролята на жертвата.

Ако в 21 век водещата теза е "мъжете, и най-вече тъпите български мъже, са врагове на жените, защото са насилници", и това е най-широкият хоризонт на осмисляне на проблематиката, ми идва да се гръмна.

Автор: Ирини Зикидис
Източник: lentata.com

В категории: Анализи, Новините,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код