Какво е подписал президентът Румен Радев в Кошице?


Сподели:
01 Март 2019, Петък
Декларацията е насочена към засилване на отбранителните сили на Алианса от Балтика до Черно море

"Ние подкрепяме засилване на военното присъствие на САЩ и Канада в Европа, особено по източния фланг на НАТО", пише в третата точка на декларацията.

Декларация, която призовава за засилване на военното присъствие на САЩ и Канада в страните от Източния фланг на НАТО от Балтика до Черно море е подписал президентът Румен Радев.

Декларацията е на деветима президенти - на България, Румъния, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия, и е резултат от срещата им в четвъртък в словашкия град Кошице.

Документът не е отговарял напълно на българските интереси и българският държавен глава е успял да прокара промени в него, съобщиха вчера през деня от прессекретарията на държавния глава.

"Тук съм, за да не допусна друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти. При подготовката на срещата установих, че определени текстове на предварително изготвената декларация застрашават реализацията на важни инфраструктурни проекти от наш национален интерес, и направих необходимото проблемните текстове да бъдат извадени от декларацията." Това бяха думите вчера на президента  Радев в отговор на журналистически въпрос за позицията, която ще отстоява на срещата на високо равнище

От тях става ясно, че Радев говори за енергетика, докато декларацията е насочена към засилване на отбранителните сили на Алианса заради руските действия в Украйна и Черно море, както личи  от пълния текст на документа, който бе публикуван от румънското президентство, съобщава "24 часа".

"Ние подкрепяме засилване на военното присъствие на САЩ и Канада в Европа, особено по източния фланг на НАТО", пише в третата точка на декларацията.

"Подчертаваме важността от присъствието на НАТО от Балтика до Черно море, за да се засили отбраната на нашите граждани и територии", е записано пък петата точка от декларацията на деветимата президенти.

Шестата точка подчертава безпокойството на деветимата държавни глави от действията на Русия в Керченския проток и незачитането на международното право и безогледното използване на военни и невоенни средства за постигане на геополитически цели.

Деветимата президенти са обезпокоени и от нарушаването на Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег. Те настояват и за засилване на подхода на НАТО на отбрана и сдържане спрямо Русия. Подчертава се и подкрепа за териториалната цялост на Украйна, Грузия и Молдова.
Източник: epicenter.bg

В категории: Европа, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код