Корнелия Нинова: "Най-доказалият се професионалист да оглави европейската прокуратура"


Сподели:
01 Март 2019, Петък
Лидерите на партии от Вишеградската четворка плюс БСП и социалдемократическата партия на Хърватия подписаха декларация за общи действия и взаимна подкрепа

Лидерите на партии от Вишеградската четворка плюс БСП и социалдемократическата партия на Хърватия подписаха декларация за общи действия и взаимна подкрепа. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

Корнелия Нинова запозна колегите си с политическата обстановка в страната, напускането на парламента от страна на БСП и получи тяхната подкрепа за отстояване на демократичните права на гражданите и върховенството на закона в България. След запознаване със случаи на ограничаване на свободата на словото и предприемане на мерки срещу журналисти в България, допълнително в проекта за декларация беше включен текст в защита на свободата на изразяване.

В декларацията шестте партии обявяват инициатива за европейска минимална пенсия, европейски трудов кодекс и европейска агенция по труда. Те трябва да гарантират еднакви социални и трудови права на всички европейски граждани и да не допускат двойни стандарти между държавите членки. Шестте участници в срещата настояват за борба с укриването на данъци и премахване на данъчните убежища. В декларацията се набляга на мерки за забрана на двойния стандарт при храните. Нинова отново потвърди позицията на БСП против Истанбулската конвенция и джендър идеологията в училищата, както и против Пакта за миграция. Тя ги увери, че по тези два въпроса БСП няма да направи компромис.

Лидерът на левицата постави въпроса за ускорено изграждане на европейска прокуратура и избор на най-доказания в практиката професионалист за главен европейски прокурор. Тя изрази увереност, че това ще допринесе за резултатна борба с корупцията по високите етажи на властта. На въпрос на колегите й относно последния доклад на ЕК за пране на пари в България, с покровителството на политици, тя отговори, че това е от най-сериозният удар по правителството на Борисов през последните години и то от неговите европейски партньори. “За съжаление, по този начин, управляващите ни отдалечават от Шенген и от Европа”, каза още Нинова.

Лидерите на партии декларират: "След срещите в Братислава и Вишеград, ние, лидерите на партии от държавите от Централна и Източна Европа, оставаме ангажирани с този формат и занапред, и взаимно се подкрепяме за предстоящите европейски избори". Нинова се обърна към колегите си: нека всеки от нас положи усилия да привлечем и други страни от региона, защото когато повече партии се обединим около общи ценности, имаме по-големи възможности да ги отстояваме".

Нинова закачи с мартеници колегите си от Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Хърватия. Тя ги запозна с тази българска традиция и им пожела здраве и сили.

Събитието се проведе в град Храдец Кралове, Чешка република. Домакин на срещата бе председателят на чешката социалдемократическа партия и вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Хамачек. Това е третата среща във формат Вишеград плюс, в която Нинова участва. Първата се проведе в Словакия, а втората – в Унгария.

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код