Хайгашод Агасян: "Българският химн те издига, когато го чуеш"


Сподели:
03 Март 2019, Неделя

Напът сме да стигнем това, което сме мечтали - гордо по света да ни приемат, смята композиторът
Според него обаче 30 години минават и бавно напредваме


„Българският химн е единственият химн, на който аз се разплаквам. Макар че аз съм арменец по кръв, аз съм българин и представлявам България навсякъде и зад мен стои България. Това е не само заради качествата на самата музика и посланието, което носи. То просто те хваща за гърлото. Много качествена музика и поезия съчетана в едно. Няма как да не те издигне, когато го чуеш”.

Това каза  по случай 3 март композиторът Хайгашод Агасян.

Една от любимите му песни, посветени на България, е „Поклон, Българийо”. Написана е от името на арменския народ с благодарност към българския заради събитията след 1915 година. Половината песен е на български, другата – на арменски. Текстът е на Михран Бохосян, а изпълнението – на джаз примата Стефка Оникян.

Друга песен, която изпъква в творчеството на композитора е „Бог да пази България”. В нея се пее: „Бог да пази България в тази безумна лотария, за да изтегли билета, в който се крие късмета”.

Запитан дали България е изтеглила късметлийския билет, Агасян отговори:
„Трудно е да се каже. Напът сме да стигнем това, към което сме мечтали толкова години – гордо по света да ни приемат. 30 години минават и бавно, бавно напредваме. Много ми се иска тези хубави деца, които идват след нас, да преживеят тази положителна емоция”.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Култура,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код