Весела Чернева: "Посещението на Медведев е, за да изтрие вкуса от посещението на руския патриарх"


Сподели:
04 Март 2019, Понеделник
Няма връзка между посещенията на Столтенберг и Медведев.

За Русия България не е равнопоставен партньор и това си личи в жестове и послания

Няма връзка между посещенията на генералния секретар на НАТО Йенс  Столтенберг и руския премиер Дмитрий Медведев. Това каза директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в ефир.

„Функцията на руския премиер е много стеснена. Тя е в изпълнителната власт и няма голяма връзка със сферата на сигурността и отбраната. Виждаме, че и дневния ред, с който Медведев идва е изцяло икономически. Посещението на Медведев е с цел да изтрие спомена от миналогодишното руско посещение тук на руския патриарх, който успя да нахока и президента, и премиера и българското общество. Руската политика гледа на този тип посещения единствено от своята гледна точка с много асиметрия в това. За Русия България не е равнопоставен партньор и това си личи в жестове и послания. Затова казвам, че това посещение е, за да изтрие вкуса от посещението на руския патриарх, защото той издаваше именно това много ясно”, смята тя.

Директорът на Института за икономически и международни изследвания Любомир Кючуков също смята, че няма връзка между посещенията на Столтенберг и Медведев.

„Заради двустранните отношения руският премиер е тук.  В двустранен план, за съжаление, отношенията са може би в най-ниската си точка през последните 75  години. Ако говорим за рестартиране, каквато амбиция беше обявена от българска страна, с двете посещения през май миналата година, бих казал, че засега не се е състояло и ако има някакви плюсове в двустранните отношения – това е, че не задълбаваме надолу”, обясни той.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код