ДСБ искат ЕНП да изключи партията на Виктор Орбан


Сподели:
04 Март 2019, Понеделник
От Демократи за Силна България настояват за изключването на партията на Виктор Орбан ФИДЕС от ЕНП.

От ръководството на ДСБ изпратиха официално писмо до председателя на ЕНП Жозеф Дол с настояване да започне процедурата, регламентирана в чл. 9 от Устава на ЕНП за изключване на партия членка, окончателното решение за което се взима от Политическата Асамблея на ЕНП.
Мотивът на тъмносините е, че през последните години унгарският премиер Орбан се превърнал в лидер на политическа тенденция, обединяваща популисти и авторитарни националисти от различни европейски държави, пряко насочена срещу единството на Европа и общите европейски политики.

"Режимът в Будапеща, противно на националните традиции на унгарския народ и неговите стратегически интереси, се превърна в ключов съюзник на Владимир Путин в прокарване на неговите политики за разделяне и отслабване на ЕС", пише в писмото на ДСБ.

Според тях партия ФИДЕС и Виктор Орбан били пример за: "безнаказана мащабна корупция, злоупотреба със средствата на европейските данъкоплатци и незаконен контрол върху медиите, службите и изборния процес".

Опасенията на десните е, че може в сърцето на Европа да се възроди еднопартиен режим по подобие на диктатурите отпреди 1989 г.

"Пример, с готовност следван от Борисов и ГЕРБ в България, бившите комунисти в Румъния и други наследници на комунистическите служби и мафията на прехода в цяла Източна Европа, пишат от партията на о.р. ген. Атанас Атанасов.
"Лицемерните призиви за патриотизъм и християнски ценности не могат да ни заблудят, най-малко нас - българските патриоти. Ние видяхме как само преди броени седмици Орбан положи огромни лични усилия за проваляне на членството на Македония в ЕС и НАТО и дори даде убежище на Никола Груевски, който изгради своята машина за антибългарска пропаганда със средствата на руските и сръбски служби и приближени до ФИДЕС унгарски олигарси", пише в писмото до лидера на ЕНП Жозеф Доул.

От ДСБ искат и българските членове в Европейската народна партия да подкрепят изключването на ФИДЕС от ЕНП.

"Борисов също като Орбан обича европейските пари, но ежедневно атакува европейските ценности. Корупцията, кражбите на еврофондове, потъпкването на върховенството на правото, на свободата на медиите и плурализма са емблемите на управлението не само за ФИДЕС, но и за ГЕРБ", категорични са от ДСБ.

От партията очакват подкрепа и от останалите извънпарламентарни партии от България, членки на ЕНП- СДС и ДБГ.
"Категоричната ни позиция за изключване на ФИДЕС се затвържадва и от писмо получено на 02 март 2019 г. в което Виктор Орбан търси подкрепа от ДСБ за ръководената от него партия в отговор на нарастващата вълна на негодувание в ядрото на про-европейски настроените гласоподавателите на ЕНП.

В писмото си г-н Орбан не само не дава гаранции че поведението на ФИДЕС ще се поправи, а дава заявка че линията на водената от него политика ще се задълбочава в посока подриване устоите на Европейския Съюз и репутацията на ЕНП", пишат от ДСБ.

Източник: news.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код