САЩ: Македония зае истинското си място в Европа и НАТО


Сподели:
04 Март 2019, Понеделник
Ключово значение имаше лидерството на Ципрас и Заев, отбеляза Филип Рикър

Това заяви бившият американски посланик в Скопие и настоящ помощник на държавния секретар Филип Рикър на форума „Икономическо развитие и регионални въпроси в Югоизточна Европа“
Историческият Преспански договор откри пътя на Република Северна Македония да стане член на НАТО и ускори нейната европейска интеграция. Страната сега заема истинското си място в Европа и НАТО.

Това заяви бившият американски посланик в Скопие и настоящ помощник на държавния секретар Филип Рикър. Той участва във форума „Икономическо развитие и регионални въпроси в Югоизточна Европа“, който е организиран от Джърман Маршал фонд.

Рикър посочи, че спорът за името между Атина и Скопие е блокирал в продължение на 27 години евроатлантическия път на страната.

„От личния ми опит мога да ви кажа, че този въпрос беше изключително сложен и мнозина го смятаха за нерешим. Да стигнем до тук не беше лесно… Успехът на споразумението от Преспа е доказателство, че с упорита работа и компромис може да се постигне решение, но за целта от ключово значение е лидерството“, каза американският дипломат.

Той посочи, че гръцкият премиер Алексис Ципрас и премиерът Зоран Заев, както и ръководителите на дипломациите на двете страни, имат заслуга за това историческо постижение. Рикър вярва, че лидерите на останалите страни от Западните Балкани ще вземат пример от този опит.

“Това доказва, че дълбоко вкоренените исторически конфликти могат да бъдат преодолени. Всички ние трябва да си представим как би могло да изглежда бъдещето на Западните Балкани, ако лидерите в региона надграждат възгледите на този исторически успех и постигнат подобни компромиси и помирения”, добави той.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код