Директорът на „Нафтогаз“: "Киев се страхува от „Турски поток“


Сподели:
04 Март 2019, Понеделник
Украйна може да изгуби целия транзит на природен газ

Директорът на „Нафтогаз“ предлага да бъдат допуснати чуждестранни компании до управлението на газотранспортната система на Украйна в замяна на инвестиции

Украйна се страхува, че ще загуби целия транзит на природен газ заради „Северен поток-2“ и „Турски поток“, а заедно с това и сдържащия фактор срещу „руската агресия“, заяви ръководителят на компанията „Нафтогаз“ Андрей Коболев.

Осъществяването на „Северен поток-2“ ще превърне газотранспортната мрежа на Украйна в ненужна, каза той в интервю за украинския „5 канал“.

„Ние ще загубим целия транзит, защото съществува още и „Турски поток“, който е много вероятно да бъде построен и пуснат в експлоатация в края на 2019 г.“, посочи Коболев.

Той смята, че така Украйна ще загуби сдържащия фактор срещу „руската агресия“, след като „Северен поток 2“ бъде пуснат в експлоатация. „Този газопровод трябва да бъде анализиран не от гледна точка на загубата на пари, а от гледна точка на военния риск“, каза Коболев.

Това обаче няма да спре европейските компании, които ще инвестират в този проект, призна той и се обяви за „класическо партньорство“ с Европа. Директорът на „Нафтогаз“ предлага да бъдат допуснати чуждестранни компании до управлението на газотранспортната система на Украйна в замяна на инвестиции.

Договорът между Русия и Украйна за транзита на природен газ през украинска територия изтича през 2019 г. Руският заместник-външен министър Александър Паникн заяви през февруари, че Москва е готова да продължи транзита на газа само при своите условия.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код