Създават регистър "Наследство в риск"


Сподели:
04 Март 2019, Понеделник
Несправедливо е обществото да плаща за това, че Общината ще бъде принудена да извърши ремонт, за да спаси дадена сграда. Справедливо е собственикът, който има задължението да бъде добър стопанин, а това важи особено когато този обект е значим и за културното наследство.

Това заяви заместник-кметът на София Тодор Чобанов пред Нова телевизия. Повод за думите му са предлаганите промени в Закона за паметниците на културата, чиято цел е да облекчат процедурите при ремонт на рушащи се сгради, обявени за културно наследство.

Предвидено е създаване регистър "Наследство в риск", който всяка община да го води. В София проблемните сгради са около 5% от 800 сгради с единичен статут. Той ще бъде публичен и всеки ще може да види кои са те и кои ще бъдат глобявани, санкционирани и на кои ще се налагат ипотеки. Предвидено е и разширяване на правомощията на кметовете, за да могат да обжалват при сваляне на статутите", каза Чобанов.

Други промени включват, че ако сградата е в лошо състояние, няма да има възможност за освобождаване от данъци.

Там, където е наложена ипотеката, банката ще може да обявява публични продажба на сградите, обясни заместник-кметът. Според него: "Не става дума за конфискация, не става дума за собственост на Общината, а става дума да не плаща обществото за нечия небрежност и безотговорност. Тази ипотека ще тежи на собственика, а не на обществото".

Чобанов обясни, че сегашната процедура за поддръжка на изоставени сгради от културното наследство, е неработеща.

"Сега Законът казва, че за да пристъпим към действие и да наложим ипотека, чрез която да се изплати ремонтът, единственият начин е най-малко три пъти да сме глобили вече собственика. Всяка от тези глоби означава едно дългогодишно дело, което поставя сградата на допълнителен риск. За съжаление, въпреки че проблемът често е очевиден, съдът много често уважава мотивите на собствениците. Така че ние трябва да намерим механизъм, който да ни позволява бързо и лесно да провеждаме тази процедура", обясни Чобанов.

Според зам.-кмета при одобрение на промените от парламента би се съкратил срока между излизането на констативния акт за състоянието на сградата и започването на ремонта. Той започва от момента на констатацията.

Когато се направи констативния акт, и когато той изтече - няма глобяване, няма обжалване, а ще има възможност да се пристъпи веднага към ремонт и ипотекиране на сградата, каза Чобанов.

Източник: news.bg

В категории: Анализи, Новините,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код