Томислав Дончев: "АЕЦ „Белене“ не може да бъде завършена без „Росатом“


Сподели:
05 Март 2019, Вторник
Беше грешка гласуването за преференцията. Лош сигнал за хората.
Основен приоритет на България остава да сме отворени към всички източници за доставка на газ. Да има сигурност на доставките и да се съхрани ролята ни транзитьор. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев. По думите му страната ни и към момента транзитира газ и получава приходи от това.

България стартира редица процедури за разширяване на газопреносната си мрежа. Нови инвестиции, които имат за цел да ни помогнат да съхраним ролята си в транзита на природен газ. Всички те се извършват в съответствие с европейското законодателство, уточни Дончев.

Хубава шега беше, че изтребители могат да дойдат винаги, но не е така с газа. Изискват се много усилия. Има процеси, които трудно могат да се вместят в две изречения. Всички енергийни проекти се извършват съобразно европейското законодателство. Ще има разширяване на газопроводната ни мрежа. Това е „Балкански поток“, а не „Турски“.


Трасето е от руска граница до Провадия и ще е с нисък бюджет, защото там има тръби. Трасето, което е на Север, ще ползва разрешителни от „Южен поток“, което ще е по-икономически изгодно. Изглеждаме ли ви безотговорно, ако няма сценарий за генериране на печалба. България транзитира газ и получава приходи от това. За нас критично важно е да се съхраним ролята на транзитьор на газ. Ще строим интерконектора с Гърция. Трябва да работим за нашия интерес. 

Дали ще се случи АЕЦ „Белене“ зависи от инвеститора. Не става дума за купуване на чифт чорапи. Това съоръжение няма как да се завърши без „Росатом“. Друг въпрос е кой и как ще инвестира в проекта.  Българската държава ще има 30 на сто собственост. Ще има и стратегически инвеститор. Ще има и още един дял-на всички останали заинтересовани-Македония, Сърбия и т. н. те също биха могли да бъдат съдружници. Дай боже да са повече.

Беше грешка гласуването за преференцията. Лош сигнал за хората. Това даваше механизъм хората да пренареждат партийните листи. Това право трябва да бъде съхранено.

Той бе помолен да коментира и административната реформа, с която се занимава и идеята за три дни чиновниците ще обработват исканията на гражданите и фирмите. Дончев е на мнение, че най-важното е да се смени моделът на мислене в администрацията.

„От десетилетия имаме усещането, че държавният служител е вид началник. Когато и двете страни знаят, че той е там, за да служи на обществото, нещата ще вървят по-лесно”, заяви той.

„Гишетата ще останат. Въпросът е на едно гише да се свърши всичко, което е необходимо, а не да се обикаля като хамстер в катерушка”, допълни вицепремиерът.

Българското Черноморие е собственост на всички българи. Нормално е те да са чувствителни към темата. Факт е, че на Алепу има свлачище. Колегите от ДНСК са на проверка и ако има разрез със законодателството, те ще реагират. Можем да правим много анализи, но трябва да следваме законите, каза още вицепремиерът Томислав Дончев.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код