Радев: "Българо-руският диалог възстановявал доверието между ЕС и Русия"


Сподели:
05 Март 2019, Вторник
Съществуват политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество между България и Русия.

Това са думите на президентът Румен Радев на среща с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев  на "Дондуков" 2.

Българският държавен глава припомни, че по време на срещата му с президента на Русия Владимир Путин през 2018 г. в Русия е бил възстановен и диалогът на най-високо ниво въпреки различията по двустранни и международни въпроси.

"Считам, че българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички ние имаме интерес", подчертал Румен Радев.

По думите му, Русия е стратегически партньор на страната ни в енергетиката, където  има голям потенциал за задълбочаване на двустранните отношения. "Разбира се, при спазване на важни принципи като целесъобразност, конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и особено важно за България - изгодна цена", допълнил Румен Радев.

Президентът акцентира и партньорството в сферата на туризма, в която двустранните отношения са устойчиви и перспективни, българската икономика може да предложи много повече на руския потребител, който познава и цени качеството на редица български стоки.

От своя страна Медведев коментира, че добрите отношения, които съществуват между българския и руския народ, следва да бъдат основа за качествен скок в развитието на двустранните връзки и особено в икономиката. По думите на руския премиер от усилията на политиците и в двете държави зависи да се преодолее периодът на стагнация в търговията и "срутването на икономическите връзки".

Руският премиер е покани българския държавен глава на Петербургския международен икономически форум през юни т.г., на който да продължи диалогът за реализацията на проектите от общ интерес.Източник: news.bg

В категории: Анализи, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код