Hungary Today: "На ръба ли е "Фидес" на Орбан да напусне ЕНП?"


Сподели:
08 Март 2019, Петък
Унгарският лидер хладнокръвно призова за спокойствие

"ЕНП вече не защитава нацията, Християнството, традиционни семеен модел, или каквато и да е европейска традиция. Тя е станала слуга на болния либерализъм", написа влиятелният в. Magyar Nemzet

Въпреки че представителите на „Фидес“ все още използват умерен тон, финансираните от правителството медии започнаха атака срещу Европейската народна партия (ЕНП), закачайки „значка на Сорос“ на критиците си съпартийци. Мнозина гледат на това като на предвестник на излизането на „Фидес“ от най-голямата партия в Европейския парламент или опит на Орбан да подобри преговорната си позиция в ЕНП, пише електронното издание Hungary Todayор.

В началото на седмицата стана ясно, че ЕНП включва изключването на „Фидес“ в дневния си ред. Кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия Манфред Вебер дори изпрати ултиматум от три точки на Орбан. Много скоро представителите на „Фидес“ дадоха ясно да се разбере, че управляващата партия в Унгария не смята да прави компромис. Докато мнозинството на противниците на Орбан в ЕНП е съмнително, последната вълна в проправителствените медии показва, че премиерът може да не чака до процедурата, за да поеме контрол върху бъдещето на „Фидес“, пише изданието.

Взривоопасната статия на Magyar Nemzet предизвика дебати

Офанзивата на правителствените медии започна в сряда с материал на основателя на „Фидес“ и лидер на общественото мнение Золт Байер. По отношение на изказването на председателя на ЕНП Жозеф Дол, той каза, че Орбан е преминал червената линия с това, че е казал истината.

Според него, „Брюксел, Европейската комисия и ЕНП постоянно и упорито казват, че това е лъжа“. Той също така настоява, че ЕНП вече е загубила консервативния си и християнски възглед и се е превърнала в дом за пъстър екип от левичарски, анархистични и либерални партии. Освен това авторът заявява, че ЕНП ще се простреля в крака, ако изгони „Фидес“, тъй като в резултат на това ще я напуснат и други партии. Но, от друга страна, според Байер, Дол, Вебер, Юнкер и Меркел най-накрая ще могат да се „съюзят със Сорос и Саргентини“.

В четвъртък сутринта Magyar Nemzet, считан за най-надеждната и умерена проправителствена медия, публикува взривоопасна редакционна статия без името на автор, в което поиска от „Фидес“ да излезе от ЕНП и да формира алианс „с Матео Салвини, Партията на свободата на Австрия и управляващата партия на Полша“. Неназованият автор настоява, че „това е в интерес на Европа и унгарския народ“.

ЕНП, пише там, „вече не защитава нацията, Християнството, традиционни семеен модел, или каквато и да е европейска традиция“. Тя е „станала слуга на болния либерализъм. Дали се основава на страх, пари, убеждение или агресивен натиск от западни медии - няма значение“. Ежедневникът обвинява ЕНП, че „взима страната на социалистите и либералите и иска да оправдае очакванията им“, правейки така, че „болната мечта на Джордж Сорос да се сбъдне“.

Проправителственият таблоиден сайт „Ориго“ също се присъедини към офанзивата, пише Hungary Times. Освен че препечата статията на Magyar Nemzet, порталът обвини Вебер, който дотогава остана встрани от пропагандата на „Фидес“ – че напада унгарското правителство в името на Джордж Сорос.

По-умерени изявления от правителството... засега

На фона на атаките в пресата правителствените служители останаха умерени, но пренебрежителни. Директорът на „Фидес“ по комуникациите Балаш Хидвеги каза, че макар партията да е готова да изслуша всички, включително Манфред Вебер, тя ще постави защитата на европейските християнски ценности и въпроса за миграцията преди партийната дисциплина. Този аргумент бе повтарен от няколко други служители, включително държавния секретар по международните комуникации и връзки, Золтан Ковач.

На редовния си брифинг в четвъртък, началникът на канцеларията на премиера Гергели Гуляш настоя, че „Фидес“ ще остане в ЕНП. Той заяви, че християндемократичната политика може да бъде преследвана най-ефективно в ЕНП и че „това е, което възнамеряваме да правим”. След „постоянни преговори” той отбеляза, че „Фидес“ и ЕНП са намерили обща основа и посочи, че макар и изхвърлянето на унгарската управляваща партия да е политическо самоубийство за ЕНП, това няма да повлияе на популярността на „Фидес“.

В мистериозен отговор на статията на Magyar Nemzet, Орбан отбеляза, че „ние трябва да запазим спокойствие“ на фона на „нетърпението и вълнението“ на кампанията за европейските избори. Той нито отрече, нито потвърди дали партията ще излиза от ЕНП.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код