Венецуелската столица и 15 щата останаха без ток


08 Март 2019, Петък
Мадуро обвини за случилото се „американския империализъм“, а Помпео обяви за отговорен неговия режим

Във Венецуела столицата Каракас и 15 от общо 23 щата останаха без ток.

Причината е авария. Правителството на Николас Мадуро обяви, че става дума за саботаж на водноелектрическа централа - ВЕЦ „Симон Боливар“ в щата Боливар,, която произвежда по-голямата част от тока в страната. Мадуро обвини за случилото се „американския империализъм“.

В Каракас метрото не работеше и хората имаха избор между това да вървят пеша или да се блъскат в претъпканите автобуси. Спирането на тока се случва често във Венецуела, чиято икономика е в колапс заради хиперинфлация.

Часове по-късно държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини администрацията на венецуелския президент Николас Мадуро за спирането на електроподаването в страната. „Спирането на електроенергията и разрухата, от които страдат обикновените венецуелци, не се случват заради САЩ. Нито заради Колумбия, Еквадор, Бразилия, Европа или който и да е. Недостига на електричество и гладът са резултат от некомпетентността на режима на Мадуро“, написа държавният секретар в „Туитър“.

САЩ наложиха визови ограничения за повече от 250 граждани на Венецуела. Това съобщи в същото време на редовен брифинг за журналистите заместник-началника на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Робърт Паладино.

"Вчера бяха отменени още 77 визи, а като цяло днес този брой е повече от 250", каза той. В сряда, вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс обяви, че Вашингтон ще отнеме визите на още 77 венецуелци, включително членове на венецуелското правителство и техните роднини. На 2 март Държавният департамент обяви, че САЩ са наложили визови санкции срещу 49 представители на Венецуела. Преди това още шест души бяха включени в списъка за санкции, включително генерал Рикардо Лопес Варгас, командир на венецуелската национална гвардия, Кристиан Моралес Замбрано, командир на държавната полиция в щата Тачира (граничещ с Колумбия). Тогава Държавният департамент обясни, че е добавил шестима венецуелски служители към черния списък, които са свързани с венецуелския президент Николас Мадуро и "са замесени във възпрепятстването на доставката на хуманитарна помощ за Венецуела на 23 февруари 2019 г.".

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код