Електронните устройства ограничават развитието на децата


Сподели:
08 Март 2019, Петък
Електронните устройства ограничават речевите и комуникационните умения на децата, предупреждават логопеди. Има деца, които като видят книжка галят страницата, за да я обърнат, така както правят на екрана.

Все повече деца имат проява на самодостатъчност, което за социално същество като човека е непълноценно. "От 2006 г. наблюдаваме, че в първи клас процент деца постъпват с "общо недоразвитие на речта". Това включва беден активен и пасивен речник и неправилно звукопроизношение, а при голяма част от учениците, в 6-ти, 7-ми клас четенето е нефункционално, четат но разбират под 50%", това каза за Радио Варна директорът на Логопедичен център-Варна Лиляна Лазарова.

Ефект върху речта може да окажат също боледувания и оперативни интервенции, предупреждават още варненските говорни терапевти. Всяко боледуване е стрес за детския организъм, особено при операции с пълна упойка. “Ние не твърдим, че това е окончателната причина. Но факт е, че 92% от родителите на децата с които работим отбелязват в анкетите ни, че детето има здравословен проблем. Това ни кара да мислим, че една от основните причини, вероятно е тази“, това каза още Лиляна Лазарова.

Корекциите на речта са най-успешни в детска възраст, а прегледите и терапевтичната работа са безплатни във варненския Логопедичен център, който е единствен по рода си в страната.

Днес екипът на центъра празнува 45 години от основаването му и 65 години логопедична помощ във Варна. 30-те логопеди в Логопедичен център-Варна консултират над 14 хил. деца годишно. Допреди две години бяха два с този в София, но след влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищно образование, софийският стана държавен и с променена дейност, каза още Лиляна Лазарова. Кабинетите на центъра във Варна са 42 и се помещават в общински сгради, както и в училища и детски градини.

Източник: bnr.bg

В категории: Здраве, , ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код