Лаура Кьовеши с второ обвинение за натиск и фабрикуване на доказателства


Сподели:
08 Март 2019, Петък
Лаура Кьовеши с второ обвинение за натиск и фабрикуване на доказателства

Категорично заявявам, че не съм виновна за нито едно от деянията, които ми се вменяват, заяви тя

През февруари, когато предстоеше изслушването й в Европейския парламент, Кьовеши беше повикана в Специалния отдел за разследване на престъпленията в съдебната система и беше уведомена, че е заподозряна във вземане на подкуп, злоупотреба със служебно положение

Бившата ръководителка на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши съобщи след неколкочасово изслушване в Специалния отдел за разследване на престъпленията в съдебната система, че е заподозряна по още едно дело, пише "Правен свят".


"По първото дело, за което вече знаете, съм възпрепятствана да давам изявления. Попитах дали мога да си тръгна и ми казаха "не", влязоха, мисля, деветима или десетима адвокати в кабинета и ми каза, че съм обвинена по друго дело. Беше ми съобщено за обвинение, че съм била координирала организирана престъпна група с прокурори от НДБК", заяви Кьовеши след изслушването.

Според съдебни източници, цитирани от Медиафакс, Кьовеши е обвинена по дело срещу прокурорите Лучиан Оня и Мирча Негулеску от НДБК-Плоещ. Двамата прокурори, които са поставени под съдебен контрол, са обвинени, че през 2015 г. са принудили бивш депутат да подаде фалшиво сезиране за подкупване на избиратели от Република Молдова по време на президентските избори в Румъния през 2014 г.

Кьовеши заяви, че всичко, което й се случва, е свързано с кандидатурата й за поста главен прокурор на Европейската прокуратура.

"Категорично заявявам, че не съм виновна за нито едно от деянията, които ми се вменяват. Категорично тази кампания има връзка с кандидатурата ми за европейски главен прокурор. Професионално аз съм си свършила работата", посочи още бившата шефка на антикорупционната агенция.

През февруари, когато предстоеше изслушването й в Европейския парламент, Кьовеши беше повикана в Специалния отдел за разследване на престъпленията в съдебната система и беше уведомена, че е заподозряна във вземане на подкуп, злоупотреба със служебно положение и лъжесвидетелстване. Делото е образувано по жалба на бившия депутат от управляващата Социалдемократическа партия Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като бе изпратен на съд по няколко дела за корупция. Той твърди, че през 2011 г. Кьовеши е поискала от него определена сума за връщането от Индонезия в Румъния на бившия финансов директор на рухналия Национален инвестиционен фонд Николае Попа, който бе осъден на 15 години затвор.

Кьовеши заяви, че от две години е подложена на тормоз в публичното пространство, както и от Съдебната инспекция, която е проверявала дейността й близо 50 пъти. По думите й фактът, че е била призована в специалния отдел точно, когато ръководството на Европейския парламент трябваше да вземе решение дали да подкрепи кандидатурата й, "не е никакво съвпадение".

Междувременно Европейският парламент потвърди, че румънката е изборът на институцията за главен прокурор на Европейския съюз. Кандидатурата на Кьовеши няма да бъде гласувана следващата седмица в пленарна зала, а направо ще се пристъпи към съгласуване на позициите със Съвета на Европейския съюз, който предпочита за първи европейски главен прокурор да бъде назначен французинът Жан-Франсоа Бонер.

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код