Сделка, без сделка, отлагане: британските депутати решават в три дни съдбата на Брекзит


Сподели:
11 Март 2019, Понеделник
Британският премиер Тереза Мей се изправя тази седмица пред ключов момент за Брекзит. След като през януари парламентът отхвърли с рекордно мнозинство постигнатото от нея споразумение с Европейския съюз, във вторник тя отново ще го внесе за гласуване. Ако депутатите отново не го одобрят, на следващия ден Мей ще им зададе въпроса дали искат напускане на ЕС без сделка

Ако отхвърлят тази опция, в четвъртък тя ще им предложи да подкрепят идеята за ограничено отсрочване на Брекзит, планиран за 29 март.

През последните седмици премиерът се опитва да получи отстъпки от ЕС по договорката за Брекзит в частта й за предпазния механизъм за Северна Ирландия, който ще гарантира, че няма да има поява на физическа граница на остров Ирландия. Договорката на Мей с ЕС беше отхвърлена с голямо мнозинство в британския парламент през януари и Мей се зарече да постигне отстъпки от ЕС.

"Гардиън" представя възможните сценарии оттук нататък.

Какво следва, ако сделката бъде приета?

Ако сделката й мине в парламента във вторник, Мей ще може да си отдъхне. Но не за дълго. Тя вероятно все пак ще трябва да получи от Брюксел кратко техническо удължаване на процеса по чл. 50 от Лисабонския договор, за да бъде прието законодателството, което трябва да бъде готово за деня на Брекзит – 29 март. Постигайки излизане от ЕС, което не се харесва нито на поддръжниците на Брекзит, нито на тези, които искат оставане в блока, тя ще трябва да реши дали да продължи да бъде премиер, или да обяви график за оттеглянето си, за да не бъде изгонена от партията.

Ами ако вотът се провали?

Мей отказва да спекулира какви ще са следващите стъпки, ако изгуби вота. Решението й вероятно ще зависи от това колко тежка е загубата. Ако е с около 20 или по-малко гласа, тя може да направи още един опит да прокара предложението си вероятно с обещания към няколко депутати лейбъристи, които подкрепят напускането на ЕС. Ако обаче претърпи поражение от мащаба на това през януари, ще й е необходим изцяло нов подход.


Ще поеме ли парламентът контрол върху Брекзит?

Мей ще трябва да продължи с гласуване в сряда по въпроса дали депутатите подкрепят Брекзит без сделка. В парламента няма мнозинство за този вариант и въпросът вероятно ще бъде изключително разделящ за торите. Партията е разделена между тези, които мислят, че излизането без споразумение е добра идея, другите, според които това не е желателно, но не трябва да се изключва изцяло, и третите, които няма да го подкрепят при никакви обстоятелства.

Колко време остава до Брекзит
Мей ще се изправи пред избор дали да насочва своите депутати, или да им даде свобода при гласуването по въпроса. Ако вариантът без сделка бъде изключен, очевидната следваща стъпка ще е да се поиска удължаване на процедурата по чл. 50, за което ще е необходимо и съгласието на ЕС.

Колко дълго може да бъде удължаването?

Ако сделката на Мей не бъде одобрена и депутатите гласуват против излизането бе споразумение, в четвъртък парламентът ще може да гласува дали да поиска удължаване на срока по чл. 50. След това ЕС ще трябва да реши дали да се съгласи с кратко отлагане на Брекзит. Необходимо е и съгласието на всички държави членки. Представители на ЕС бяха категорични, че отлагането трябва да е с ясна цел. Евентуално по-дълго удължаване ще значи, че Великобритания трябва да участва в изборите за Европейски парламент през май, което няма да се хареса на привържениците на Брекзит.

Източник: dnevnik

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код