Бизнесът изоставя Великобритания заради "Брекзит"


Сподели:
11 Март 2019, Понеделник
Над 275 местни финансови компании изнасят активи и фондове на стойност $ 1,2 трилиона към ЕС

В подготовка за "Брекзит" над 275 финансови компании, базирани във Великобритания, прехвърлят активи и фондове на обща стойност над 1,2 трилиона долара, както и хиляди служители, в други държави членки на ЕС. Всичко това ще струва над 4 милиарда долара, сочи публикуван днес експертен доклад на мозъчния тръст "Ню Файненшъл", съобщава Ройтерс

Британските депутати трябва да гласуват утре параметрите на излизането на страната от ЕС. Остават три седмици до "Брекзит" (29 март) и все още не ясно дали споразумението с Брюксел ще бъде одобрено, дали излизането от ЕС ще бъде отложено, или пък Лондон ще напусне още в края на март без сделка.

В доклада се посочва, че само в Дъблин ще бъдат бъдат прехвърлени активите и служителите на 100 компании, следван от Люксембург с 60, Париж с 41, Франкфурт с 40 и Амстердам с 32.
"Ню Файненшъл" отбелязва, че очаква да се премести персонал, който възлиза на 5000 души или да се наемат местни служители. Прогнозата е, че този процес ще се засили през следващите години.

Десет големи банки и инвестиционни тръстове преместват активи от Великобритания на обща стойност 800 милиарда британски лири  - или 10 процента от банковите активи в страната. Малък брой застрахователи са прехвърлили активи, възлизащи на 35 милиарда британски лири, а мениджъри на активи са трансферирали общата сума от 65 милиарда британски лири във фондове.
Основателят и управляващ директор на "Ню файненшъл" Уилям Райт заявява, че ударът върху Лондон е по-голям от очакваното и че положението ще се влошава.

"Бизнесът ще продължи да се мести от Лондон към ЕС, като по-голяма част от дейността ще се извършва от местни филиали", твърди Райт.

"Това ще намали британското влияние върху европейското банкиране и финансите, ще понижи данъчните постъпления от индустрията и износа на финансови услуги за ЕС", сочи докладът.

В доклада се посочва, че прехвърлянето на 10 процента от банковата и финансовата дейност ще намали данъчните постъпления на Великобритания с 1 процент. Прехвърлянията са стрували на компаниите от 3 до 4 милиарда долара, което според експертите ще се отрази на потребителите и акционерите.

"Ню Файненшъл" все пак отчита, че индустрията е добре подготвена за какъвто и да е изход от "Брекзит". Лондон щял да остане водещият финансов център в обозримо бъдеще, но други европейски градове щели да го достигнат с времето, прогнозират експертите в доклада.Източник: clubz.bg

В категории: Анализи, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код