Александър Богоявленски:"Българските авиолинии нямат самолети Боинг 737 Макс ".


Сподели:
12 Март 2019, Вторник
Самолетът Боинг 737 Макс 8 е един от най-популярните в историята на гражданската авиация.

Над 5 000 самолета са поръчани досега, а над 7 000 от предишните поколения вече летят.

Само към края на януари 2019 година са произведени 350 самолета, като производството на модификацията все още не е спряло.

В българските авиолинии обаче Боинг 737 Макс 8 няма. Има такива самолети от предишни модификации. Това заяви авиационният експерт Александър Богоявленски.
По думите му не може към момента да се твърди със сигурност, че има връзка между двата самолетни инцидента с Боинг 737 Макс 8.

"Не би следвало да се спекулира на толкова ранен етап с някакви конкретни заключения", призова експертът.

Според Богоявленски черните кутии в самолетите не дават решения, а просто записват данните от полета, като по този начин помагат на разследващите органи да могат да оценят причините, довели до катастрофата.

Събеседникът посочи и че автоматиката измества все повече човешката дейност и затова е изключително важна взаимовръзката между софтуерния интерфейс и подготовката на пилотите.

В заключение Богоявленски посочи, че няма място за сравнение, защото самолетният транспорт си остава най-сигурния такъв.

"За пътниците няма никакво място за притеснение - въздушният транспорт продължава да бъде най-сигурният. Последните десетилетия са най-сигурните в историята, а всеки един инцидент води до подобряване на ситуацията, до все по-нови знания", посочи той.
Припомняме, 157 души загинаха при инцидента с Боинг 737 Макс в неделя.

Новият самолет Boeing 737 MAX 8 падна на 62 километра югоизточно от столицата Адис Абеба на път за кенийската столица Найроби.

От "Етиопските авиолинии" потвърдиха, че всички пътници на борда са загинали.

Вчера беше съобщено, че Гражданската авиационна администрация на Китай е наредила на всички местни авиокомпании да приземят временно своите самолети Boeing 737 MAX 8 след трагедията, която стана по-малко от пет месеца след като друг самолет Boeing 737 MAX 8 на индонезийската компания Lion Air се разби през октомври, като загинаха всички 189 души на борда. Ethiopian Airlines също приземиха своите самолети Boeing 737 MAX 8.

"Екип на "Боинг" ще участва в разследването на катастрофата, за да предостави техническа помощ под ръководството на Бюрото за разследване на произшествия в Етиопия и Националния съвет по безопасност на транспорта на САЩ", добавиха от водещия производител на самолети.

По-късно вчера бяха открити и черните кутии на падналия самолет на Етиопските авиолинии.

Припомняме: 

Няма български граждани сред загиналите 157 души на борда на катастрофиралия по-рано днес самолет на "Етиопиан Еърлайнс", сочат данни на българското посолство в Адис Абеба, съобщава МВнР.

Дипломатическата ни мисия в Етиопия в сътрудничество с други посолства получи окончателния списък с пътниците в катастрофиралия самолет.

Жертвите в разбилия се самолет, изпълнявал курс до Найроби, са от най-малко 35 държави, като поне един от пътниците е бил с паспорт от ООН.Източник: news.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код