Светлана Шаренкова: "Дефицит на държавност"


Сподели:
12 Март 2019, Вторник
Германия строи газопровода „Северен поток 2” и е безкомпромисна по темата въпреки заплахите за санкции към нейни фирми и резолюцията на Европейския парламент срещу този проект.

Италианското правителство заяви, че по време на визитата на президента Си Дзинпин в Рим на 22 март има намерение да се присъедини към глобалната китайска инициатива „Един пояс, един път”. Наред с това Италия систематично работи за отмяна на антируските санкции.

Така тя засилва политическите и икономическите си контакти с Пекин и търси диалог с Москва.

Прави го въпреки американските заплахи и търговските войни, които Вашингтон води. Прави го, защото търси гаранции за европейската и световната сигурност, за просперитет на икономиката си и на обикновените италианци. С други думи, защитава националните си интереси в съзвучие с националния си суверенитет.


Съседна Турция финализира сделката за закупуване на руски ракетни комплекси С-400 въпреки лютите заплахи на Тръмп и опитите за сриване на турската лира и финансовата система. Президентът Ердоган категорично заяви, че Турция ще преговаря за още оръжейни доставки от Русия, защото те са икономически по-изгодни за неговата страна и ще гарантират сигурността й. Тоест и той защитава националния интерес и суверенитета даже когато е в разрез с този на най-мощния партньор от НАТО.


Германия строи газопровода „Северен поток 2” и е безкомпромисна по темата въпреки заплахите за санкции към нейни фирми и резолюцията на Европейския парламент срещу този проект. Просто Германия знае, че интересът й няма нищо общо с вноса на прескъп американски шистов газ и не се поддава на русофобската истерия.


Някой ще опонира, че това са големи и мощни държави, основателки на НАТО, а две от тях – и на Европейския съюз, че имат силни икономики, огромен човешки ресурс и военна сила. Да, но и малкият Люксембург остро реагира на заплахите от Вашингтон и прие официално руския премиер Дмитрий Медведев, с когото проведе успешни преговори.

По същият начин Унгария, Чехия и Словакия не се подчиниха сляпо на американския натиск по време на визитите на вицепрезидента Пенс и държавния секретар Помпео.

А последните двама всъщност посетиха Европа не като политици и държавници, а като обикновени търговски пътници на газ и оръжия.

Показателно е - Вашингтон вече не е хегемон в световната и европейската политика. Държавите и народите се събуждат от летаргията и водят собствена политика. Всички те го правят, въпреки че за разлика от нас нямат историческа връзка и специални отношения с Русия.


За съжаление, преди дългоочакваното посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в България Бойко Борисов отстъпи за лобистката сделка с Ф-16 и даде уверения на шефа на НАТО, че сме най-лоялният член на организацията.

Отговорът на Москва също бе многозначителен – поиска гаранции за бъдещето на българската част от „Турски поток” не от София, а от Брюксел!?

Тъжно и унизително!

Ако не се вземат в ръце властимащите, България ще понесе огромни загуби и ще изпусне последния влак за участие в стратегическите енергийни проекти.


Явно за тях думите „държавност”, „суверенитет”, „национален интерес” са непознати, думи без значение… Но за българския народ не е така!

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код