Емил Радев: "Не позволихме създаването на мигрантски лагери в ЕС"


Сподели:
12 Март 2019, Вторник
Евродепутатът от ГЕРБ бе докладчик от страна на групата на ЕНП по темата

В понеделник вечерта в Страсбург на извънредно заседание на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент бе отхвърлено предложение на Европейската комисия

Европейският парламент отхвърли опитите за създаване на мигрантски лагери в ЕС. Твърдо се противопоставихме на предложението на Еврокомисията, което щеше да позволи използването на еврофондове за създаване на категория центрове, каквито на практика не са предвидени в европейското законодателство. Това коментира българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който бе докладчик от страна на групата на ЕНП по темата, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Той приветства резултата от гласуването на състоялото се в понеделник вечерта в Страсбург извънредно заседание на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. С решението си евродепутатите отхвърлиха предложението на Европейската комисия за въвеждане на т. нар. контролирани центрове за прием на мигранти в ЕС.

Делегираният акт, предложен от ЕК преди близо месец, целеше да бъде предоставено европейско финансиране по фонд „Миграция, убежище и интеграция" и фонд „Вътрешна сигурност" за създаването и управлението на т. нар. „контролирани центрове".

„При положение, че не съществува определение за такъв тип центрове в европейското законодателство, в разговорите между представители на Европейската комисия и членовете на комисията ЛИБЕ много от поставените въпроси останаха без конкретен отговор. Не стана ясно например как точно Европейската комисия вижда осъществяването и функционирането на тези центрове, нито пък каква е всъщност разликата между „контролираните центрове" и горещите точки в Италия и Гърция, в които се регистрират спасените в Средиземно море мигранти", отчете след заседанието Емил Радев.

Поради опасения за липсата на правно основание за предоставянето на европейско финансиране за този тип центрове, мнозинството от евродепутатите гласуваха против предложението на Комисията.

Идеята за въвеждането на мигрантски лагери вече за втори път получава отказ от членовете на Европейския парламент - по-рано тази година в рамките на обсъжданията на промените относно Европейската гранична и брегова охрана предложението за създаване на контролирани центрове също бе отхвърлено от ЕП като правно неиздържано.

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код