ЕП: "Русия вече не е стратегически партньор на ЕС"


Сподели:
12 Март 2019, Вторник
ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на ЕС

Русия повече не може да се възприема като "стратегически партньор" на ЕС. Това се казва в резолюция на Европейския парламент.
Резолюцията, приета от 402-ма депутати срещу 163, въздържали са се 89 законодатели, оценява сегашното състояние на политическите отношения между ЕС и Русия.

Евродепутатите призовават за удължаване на санкциите срещу Москва. Те отбелязват нови сфери на напрежение между ЕС и Русия от 2015 г., включително намесата на Русия в Сирия, намесата в държави като Либия, Централноафриканската република и продължаващите агресивни действия в Украйна. Депутатите също подчертават руската подкрепа за анти-ЕС партии и крайнодесни движения, намесата на избори и нарушаването на правата на човека в Русия.

Като се имат предвид тези нарушения на международното право, евродепутатите подчертават, че ЕС трябва да бъде подготвен да приеме допълнителни санкции срещу Русия. Допълва се, че санкциите трябва да бъдат пропорционални на заплахите, които Москва представлява. През декември 2018 г. Съветът удължи икономическите санкции до 31 юли 2019 г.

Резолюцията също подчертава, че ЕС трябва да преразгледа Споразумението за партньорство и сътрудничество с Русия и да ограничи сътрудничеството си до сфери от взаимен интерес. Депутатите посочват за селективен ангажимент глобални предизвикателства като климатичните промени, енергийната сигурност, дигитализацията, изкуствения интелект и борбата срещу тероризма.

По-тесни отношения ще бъдат възможни само ако Русия напълно изпълни Минските споразумения за прекратяване на войната в Източна Украйна и започне да спазва международното право, пише в резолюцията.

Евродепутатите осъждат дезинформационната кампания на Русия и кибератаките, с които се цели увеличаване на напрежението в ЕС и страните членки. Те са дълбоко обезпокоени от това, че отговорът на ЕС срещу пропагандата и дезинформацията не е адекватен. Необходими са допълнителни действия от Брюксел особено преди изборите за Европейски парламент през май 2019 г.

Парламентът категорично осъжда извършваните от Русия нарушения на въздушното пространство на страните членки, особено в Прибалтика, където многократно териториалните води и въздушното пространство са нарушавани. Това нарушаване на международните правила представлява заплаха за съседите на Русия в Черно море, Балтийско море и Средиземно море.

Депутатите отново повтарят безпокойството си, че проектът "Северен поток -2" може да увеличи зависимостта на ЕС от доставки на руски газ и заплашва вътрешния пазар на Общността.

Законодателите също така са разтревожени от оказваната от Русия подкрепа за авторитарни режими и държави като Северна Корея, Иран, Венецуела и Сирия. Те също съжаляват, че за да дестабилизират държави, които искат да се присъединят към ЕС, Москва поддържа организации и политически сили като тези срещу Преспанското споразумение за разрешаване на спора за името между Гърция и Македония.

Накрая евродепутатите осъждат незаконните финансови действия и прането на пари от страна на Русия, което потенциално е в размер на стотици милиарди евро, изпирани в ЕС всяка година, представляващо заплаха за европейската сигурност и стабилност.

Докладчикът Сандра Калниете (ЕНП, Латвия) обяви, че приключи приятният и дипломатичен език, има много малко място за сътрудничество, докато Русия продължава да окупира части от Украйна и атакува други европейски страни.

Източник: news.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код