Йорданка Фандъкова: "Очаква се през април да приключат ремонтните дейности по ул. „Граф Игнатиев“


Сподели:
14 Март 2019, Четвъртък
Заплатите на шофьорите в София ще станат над 1800 лв., обещава кметът на града

Ще искам надзорните органи да връщат фирмата, докато всичко не стане добре, зарече се тя

Ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ продължава. Работи се активно, знаете, че имаше спирания във връзка с времето. За сега се очаква през месец април да приключат самите дейности по улицата.


„Ние ще връщаме и ще искаме от надзора и от контролиращите органи, да връщат фирмата до тогава, до когато нещата не станат добре“, отбеляза Фандъкова.


Тя обясни, че трябва да има ограничители за трамвайното трасе заради безопасността на хората. Фандъкова коментира, че е възложила на главния архитект и проектантите да помислят за други варианти на ограничителите защото те предизвикват негативни реакции не само по естетически причини, а и заради случилите се инциденти с пешеходци.
„Не е толкова лесно, защото трудно се променят материали по проекта, за това ние ще трябва да съгласуваме тази промяна с управляващия орган, но при всички случаи, моето мнение е, че трябва да бъдат подменени с по- безопасни елементи“, подчерта столичният кмет.


По думите ѝ първоначалният избор на ограничители не е бил добро решение. „За мен тогава просто всички се притесниха от реакциите на обществото и много бързо взеха това решение. Аз още тогава казах, че за мен това не е най-доброто решение“, посочи Фандъкова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че след новото увеличение на заплатите на шофьорите и ватманите от градския транспорт, средното брутно месечено възнаграждание ще надхвърли 1800 лв.

"Факт е че имаме проблем с недостига на шофьори и ватмани в градския транспорт. Този роблем води до доста сериозни часове извънреден труд, което е недопустимо, защото означава повече рискове и за пътниците", изтъкна Фандъкова.
Предстои днес общинският съвет да гласува увеличение с 10% на заплатите на шофьорите от 1 април, което е второ от началото на годината.

С него работната заплата ще достигне 1150 лв, като водачите имат право и на до 100 лв бонуси за добра работа. Така средното брутно работно възнаграждение става над 1800 лв, съобщи кметът.

За извънреден труд шофьорите и ватманите ще могат да получават допълнително и до 200 лв месечно.

Парите за увеличение ще са за сметка на бюджета на Столична община.

Йорданка Фандъкова каза още: "Надявам се с тази стъпка да запазим шофьорите и ватманите и да привлечем нови."
Кметът посочи, че продължават преговорите със синдикатите, които предлагат ежегодно нарастване на възнагражденията с 10% през следващите три години. Като целта е професията да стане привлекателна.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код