На какви психолози се доверяваме?


Сподели:
14 Март 2019, Четвъртък
Всеки ден се сблъскваме с различни проблеми, ситуации и емоции и често ни е нужен приятел, с когото да споделим, и който да ни помогне да съберем мислите си. Хубаво е да имаме такива хора до нас, но те не винаги са безпристрастни, и не винаги могат да ни насочат към вземането на правилното решение.

В наши дни, най-развитите държави изискват от почти всяка фирма или институция да разполагат със служебен психолог, грижещ се за психичното здраве на служителите или работниците им. Тази опция предоставя на служителите една по-спокойна и комфортна работна среда.

В България тази практика не е много разпространена, дори всява смут сред хората от по-старото поколение. Те все още не могат да възприемат идеята да споделяш тревоги или искаш съвети от хора, които не са близки до тях, или с които нямат роднинска връзка. Ситуацията е такава, защото са били отгледани в среда, където проблемите си остават вкъщи, заради синдрома "какво ще кажат хората". Все още не можем да се отърсим от предразсъдъци и назадничаво мислене.

Психологията е една от науките, към които повечето българи се отнасят с насмешка и недоверие.

Хубавото е, че с увеличаването на образованите хора се увеличава и броят на тези, които мислят по-абстрактно и гъвкаво, а според тях няма нищо лошо да ползваш услугите на психолог, дори е препоръчително.

С годините синдромът "какво ще кажат хората" постепенно започна да се размива и затова голяма роля играят западните тенденции и тези от икономически по - добре развитите части на Европа. За пренасянето на тези нови културни въведения в България имат заслуги най-вече образованите българи, които са добре запознати с живота и културата на по-добре развитите от нашата страни.

Професията "психолог" тепърва започва да забързва темпове в развитието и популяризирането си на територията на България. Всяка година в страната завършват немалък брой психолози, които веднага започват работа с хора. Но както във всяка останала професия и тази изисква специализация защото колкото повече практикуваш, толкова повече става добър в дадена област.

Психологът Венета Иванова ни съветва да сме по-внимателни на кого ще се доверим. Психологът не трябва да е широкообхватен, а напротив - да е тясно специализиран. Един от големите проблеми на хората в този бранш е липсата на регулация. Тази тъжна действителност кара психолозите с дългогодишна практика да излязат с открито писмо, в което да настояват за сериозна регулация. В част от отвореното писмо се дава обосновка на науката психология, която "работи с доказани в изследвания данни за човешкото развитие, неговата норма и нарушения". Днес расте интересът към психологически теми, особено в областта на детското развитие. "Уви, на фона на ниска психично-здравна култура и липса на регулации в полето на психологията и психотерапията се очертава тенденция на зле информирано и повърхностно говорене", посочват специалистите.

Автор: Нина Милошевич
Източник: bnr.bg

В категории: Здраве,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код